Τρίτη 20 Μαΐου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΧατζηδάκης: Όχι στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών – Προχωρά η αξιολόγηση...

Χατζηδάκης: Όχι στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών – Προχωρά η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπογράμμισε την ανάγκη συστηματικής αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι έννοιες όπως «αξιολόγηση», «αξιοκρατία» και «λογοδοσία» δεν μπορούν να παραμένουν στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν υψηλή αποδοχή για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ότι δεν του προκαλούν έκπληξη, καθώς «οι συζητήσεις στις παρέες και στους κοινωνικούς κύκλους κατατείνουν εκεί εδώ και χρόνια». Υπενθύμισε μάλιστα ότι παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει και η Νέα Δημοκρατία πριν από περίπου 20 χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα λόγω αντιδράσεων των άλλων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα πως δεν προχωρά η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, απάντησε πως έχουν ήδη γίνει ουσιαστικά βήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απολύσεις περίπου 1.000 υπαλλήλων από το 2019 λόγω ανεπάρκειας, αλλά και τη διαφοροποίηση στην απόδοση βαθμολογιών, όπου πλέον «δεν παίρνουν όλοι άριστα όπως παλαιότερα».

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε επίσης την προώθηση νέων εργαλείων, όπως η αξιολόγηση από τους πολίτες μέσω ερωτηματολογίων και η επικείμενη αξιολόγηση μονάδων υγείας από ασθενείς. «Αυτά είναι δεσμεύσεις, θα προχωρήσουν, δεν είναι θεωρίες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δημόσιοι λειτουργοί «αξιολογούνται όπως και οι πολιτικοί, μέσω των εκλογών».

Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις συνδικαλιστών περί αδιαφάνειας στα συστήματα αξιολόγησης, τόνισε ότι «το ακούω εδώ και 10-15 χρόνια» και σχολίασε: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες είναι εναρμονισμένες με ευρωπαϊκές πρακτικές και πως όσοι δηλώνουν «προοδευτικοί» δεν πρέπει να αγνοούν αυτές τις πραγματικότητες.

Ως συνέπειες της αξιολόγησης ανέφερε τόσο θετικά κίνητρα, όπως το μπόνους απόδοσης για όσους διακρίνονται, όσο και συνέπειες για χαμηλές επιδόσεις, όπως τα προγράμματα επιμόρφωσης ή, σε ακραίες περιπτώσεις, η απόλυση – πάντα εντός του πλαισίου του Συντάγματος. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «δεν είμαστε στο 19ο αιώνα […] είμαστε η Ελλάδα της Ευρώπης του 21ου αιώνα».

Σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας, επισήμανε ότι, παρά τη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, η Ελλάδα καταγράφει σταθερά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αναφέρθηκε σε 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019, στον αυξημένο κατώτατο και μέσο μισθό, καθώς και στη βελτιωμένη σύγκλιση του ΑΕΠ με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (από 60% σε 70%).

Για τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ανέφερε πως έγινε ο απολογισμός της προόδου στα ενεργειακά και συγκοινωνιακά έργα (όπως η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης και ο Ε65), αλλά και προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2028–2034, ενόψει του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, είπε: «Η κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν θα μπει και σε σφαίρα ποινικού λαϊκισμού ή κυνηγιού μαγισσών». Χαρακτήρισε την κίνηση του ΠΑΣΟΚ «μια ακόμα γκάφα», εξηγώντας ότι η επίκληση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα προϋποθέτει δόλο, δηλαδή πρόθεση πρόκλησης καταστροφής στο σιδηροδρομικό δίκτυο – κάτι που δεν τεκμηριώνεται. Επέκρινε επίσης την «εργαλειοποίηση» της τραγωδίας, υπενθυμίζοντας προηγούμενες ανεπιτυχείς κινήσεις του κόμματος.

«Όχι λοιπόν στον ποινικό λαϊκισμό. Όχι στην εργαλειοποίηση», κατέληξε.



Ροη Ειδήσεων