Ως χώρα-κλειδί για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα περιέγραψε την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, δηλώνοντας στην ΕΡΤNews ότι «το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης και οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου τονάζ». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χώρα μας «θεματοφύλακα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» και υπογράμμισε την ανάγκη «να στηριχθεί ανθρωπιστικά η πολύπαθη Γάζα».
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την ασφάλεια των θαλασσών, σημείωσε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς ναυτικές αποστολές όπως οι επιχειρήσεις «Ασπίδες», «Αταλάντα» και «Ειρήνη». Υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στη θέση της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κρίσιμη συγκυρία» και έχει ουσιαστικό λόγο στις εξελίξεις.
«Δείχνουμε όλοι μαζί μηδενική ανοχή στην πειρατεία στη θάλασσα και αυτό έχει να κάνει και με τους Έλληνες ναυτικούς που για εμάς είναι προτεραιότητα», ανέφερε, τονίζοντας και τη σημασία της θαλάσσιας διασύνδεσης της Ελλάδας με άλλες χώρες. «Τα καλώδια και η συνδεσιμότητα είναι υποδομές ειρήνης και πρέπει να κατασκευάζονται ελεύθερα», ενώ πρόσθεσε ότι «η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλες τις χώρες, ακόμη και όσες δεν την έχουν επικυρώσει».
Υπογράμμισε ότι «οι διεθνείς προκλήσεις, όπως η πειρατεία, απαιτούν συλλογική διεθνή αντιμετώπιση», επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας στον παγκόσμιο διάλογο για τη ναυτιλιακή ασφάλεια.
Για τη Γάζα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Αναφερόμενος στην κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Χρειαζόμαστε άμεση εκεχειρία και ταυτόχρονα απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Επισήμανε πως απαιτείται ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών, ενώ ξεχώρισε τη θέση της Ελλάδας απέναντι στις ενέργειες του Ισραήλ: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς με τους Παλαιστίνιους συλλήβδην». Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Στήριξη στην Ουκρανία και αποφυγή εμπορικού πολέμου
Για την Ουκρανία, ο υφυπουργός δήλωσε πως πρέπει να υποστηριχθεί ώστε να έχει ισχυρή θέση σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις: «Το Κρεμλίνο πρέπει να αποδεχθεί μια εκεχειρία 30 ημερών, ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών». Ανέδειξε επίσης την ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα την επόμενη ημέρα» και ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον. Η χώρα χρειάζεται σχολεία, νοσοκομεία, υποδομές».
Σε σχέση με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ και τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου, ανέφερε πως «πρέπει να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την παύση 90 ημερών που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ και να προχωρήσουμε σε νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ, με στόχο, γιατί όχι, μηδενικούς δασμούς». Τόνισε επίσης ότι «από τον εμπορικό πόλεμο δεν βγαίνει κανείς νικητής. Η διατλαντική εμπορική σχέση είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως και πρέπει να διαφυλαχθεί».
Απάντηση στην κριτική για τα τουρκικά
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί «ομιλίας στα τουρκικά», ο κ. Χατζηβασιλείου τήρησε αποστάσεις: «Δεν θέλω να σχολιάσω τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού. Είναι γνωστές και είναι δικαίωμά του να τις έχει». Διευκρίνισε ωστόσο πως «η κριτική ξεκίνησε από το κόμμα της Νίκης» και εξήγησε το πλαίσιο της ενέργειάς του: «Στην Κωνσταντινούπολη, σε Επιχειρηματικό Συμβούλιο όπου η γλώσσα εργασίας ήταν τα αγγλικά, αποφάσισα για 20 δευτερόλεπτα να απευθυνθώ στα τουρκικά στο ακροατήριο». Όπως ανέφερε, «σκοπός μου ήταν να μεταφέρω αδιαμεσολάβητα το μήνυμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία. Από αυτό ξεκίνησε ένα εμπόριο λαϊκισμού και fake news».