Στις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παρακολουθήσει την επίσημη τελετή ένταξης δύο νέων αναβαθμισμένων συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs) τύπου V-Bat, τα οποία δώρισε ο Αθανάσιος Λασκαρίδης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόκειται για μια ακόμα συμβολή του κ. Λασκαρίδη στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την ενίσχυση κρίσιμων στρατηγικών υποδομών, σε μια περίοδο κατά την οποία η παρουσία και τεχνολογική υπεροχή της Τουρκίας στον τομέα των drones παραμένει ισχυρή. Τα V-Bat προορίζονται για την επιτήρηση των νησιών του Αιγαίου, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τόξο.
Τα συγκεκριμένα drones είναι αμερικανικής κατασκευής, κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), με δυνατότητα επιχειρήσεων σε κάθε είδους έδαφος. Διαθέτουν επιχειρησιακή αντοχή έως 10 ώρες και ταχύτητα που φτάνει τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Μπορούν να λειτουργούν και σε συνθήκες χωρίς GPS ή επικοινωνίες, ενώ είναι εξοπλισμένα με υπέρυθρους αισθητήρες, επιτρέποντας την επιτήρηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η εισαγωγή τέτοιων τεχνολογιών εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Με κεντρική στόχευση την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών, η κυβέρνηση ενσωματώνει τέτοιου είδους καινοτομίες στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα: «Δεν θέλω να κάνουμε το ίδιο λάθος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ξέρω ότι, αν πρόκειται να δαπανήσουμε 28 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, όπως σχεδιάζουμε, θέλω τουλάχιστον να διασφαλίσω ότι θα υπάρχει μια ισχυρή, ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία. Από τα ‘παραδοσιακά’ – τα εξαρτήματα, τα βασικά υλικά – μέχρι την τεχνολογία αιχμής».
Την ίδια στιγμή, ο Στρατός Ξηράς σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση των drones, όχι μόνο για σκοπούς αναγνώρισης αλλά και επιθετικής χρήσης, ενώ προετοιμάζει και την ανάπτυξη αντι-drone συστημάτων, ενταγμένων και στο πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα» (θόλος προστασίας έναντι εχθρικών UAVs).
Παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο, αυξάνονται οι συζητήσεις για την απόκτηση δύο συν δύο φρεγατών τύπου FREMM Bergamini από την Ιταλία, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη, με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί προτεραιότητα στην παραγγελία.