Πέμπτη 1 Μαΐου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕργατική Πρωτομαγιά: Τιμήθηκε σε όλη τη χώρα - Το στίγμα των πολιτικών...

Εργατική Πρωτομαγιά: Τιμήθηκε σε όλη τη χώρα – Το στίγμα των πολιτικών αρχηγών

Με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά, με επίκεντρο τα αιτήματα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων και ομοσπονδιών, ενώ εφαρμόστηκαν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέτρα κατά της ακρίβειας και για τη στέγαση, καθώς και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι κυβερνητικών αποφάσεων. Ζητήθηκε επίσης ενισχυμένος κρατικός έλεγχος στους χώρους εργασίας και επένδυση σε δημόσια αγαθά όπως υγεία και παιδεία.

Η ΑΔΕΔΥ, σε συγκέντρωσή της στην πλατεία Κοραή, έθεσε αιτήματα όπως η επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις στο Δημόσιο και ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις. Στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ οργάνωσε μαζική συγκέντρωση με σύνθημα «1η Μάη – Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», καταγγέλλοντας τις πολιτικές που πλήττουν την εργατική τάξη.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν τρεις ξεχωριστές πορείες με κεντρικό μήνυμα πως η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και αγώνα, όχι αργίας. Οι διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων εργατών με καταθέσεις στεφάνων στο σχετικό μνημείο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βίντεο για την ημέρα, δήλωσε: «Μέρα με τη μέρα, μέτρο με το μέτρο, ενισχύουμε τον εργαζόμενο. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και θα τα κάνουμε».

Στις συγκεντρώσεις έδωσαν το «παρών» και πολιτικοί αρχηγοί:

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατήγγειλε τον περιορισμό του συνδικαλισμού και την απόλυση συνδικαλιστή λίγο πριν την Πρωτομαγιά.

  • Ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) τόνισε το δίλημμα της εποχής: «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) υπογράμμισε την ανάγκη για δικαιοσύνη και κοινωνική πρόοδο.

  • Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) μίλησε για τους αγώνες που πρέπει να συνεχιστούν για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Ο Αλέξης Χαρίτσης (Νέα Αριστερά) καταδίκασε την εργοδοτική αυθαιρεσία και κάλεσε σε ενότητα για την προάσπιση της εργασιακής αξιοπρέπειας.



Ροη Ειδήσεων