Ο Γιώργος Αυτιάς, Δημοσιογράφος, Οικονομικός Συντάκτης και Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, μιλάει στην δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου και τους Attica Τimes για τα μέτρα που θεωρεί ευεργετικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της Πρόνοιας, για την αναφορά του ίδιου στο Ευρωκοινοβούλιο για το πάγιο κοινωνικό αίτημα της αύξησης μισθών και συντάξεων και τέλος εξηγεί πως θα επηρεάσει άμεσα τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών η αύξηση της χρηματοδότηση Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που εισηγήθηκε στην Ευρωβουλή.
Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι
μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα υπό το βάρος της
υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών; Ποια μέτρα
θεωρείτε απαραίτητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την
ουσιαστική ενίσχυση και ανάκαμψη του μικρομεσαίου επιχειρείν;
Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι καθήκον όλων μας και ουσιαστικά στήριξη και της οικονομίας μας, αφού αποτελούν τη βάση της οικονομίας μας. Οι μικρομεσαίοι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως πρώτη κλίμακα φόρου το 22% ενώ σήμερα είναι το 9% .Δηλαδή σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει όφελος από την μείωση φόρου 1300 ε για εισοδήματα έως 10.000 ε. Επίσης επί ΝΔ μειώθηκαν 4 φορές , οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά τα μέτρα κατά γενική ομολογία είναι ευεργετικά για την μικρομεσαία επιχείρηση. Ακόμη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης στις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκα με την ερώτησή μου στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ.
Πώς αξιολογείτε την πορεία και την αποτελεσματικότητα του ελληνικού
κράτους πρόνοιας, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες κρίσεις (οικονομική,
ενεργειακή, πανδημία);
Το Ελληνικό κράτος τσάκισε από τα τρία σκληρά μνημόνια σε βασικούς τομείς λόγω μη χρηματοδότησης .Επηρεάστηκαν τεράστιοι κομβικοί παράγοντες της Δημόσιας ζωής, όπως και το κράτος πρόνοιας. Σήμερα μέσω του Ταμείου ανάκαμψης έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος, αλλά έχουμε πολύ δρόμο και κόπο να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθημερινή μάχη με προβλήματα και διεκδικήσεις κονδυλίων Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διαθέσει τεράστια ποσά σε πολλούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης όπως και η Πρόνοια.
Η αναφορά σας στο Ευρωκοινοβούλιο για αύξηση μισθών και συντάξεων
αγγίζει ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα ώστε αυτή
η πρόταση να υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να έχει πραγματικό
αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών;
Και οι μισθοί μαζί με τις συντάξεις υπέστησαν τεράστια αφαίμαξη από τα 3 μνημόνια. Μόνο από τους συνταξιούχους το Γ μνημόνιο πήρε 75 δις όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΝΥΠΕΚ του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου. Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ξεκίνησαν από το 2019 . Στόχος τα 950 ε κατώτατου το 2027 και μεγαλύτερες συντάξεις . Αγκάθι ακόμη η προσωπική διαφορά του Νόμου Κατρούγκαλου που όλα δείχνουν ότι μειώνεται χρόνο με το χρόνο αισθητά.
Επίσης, η πρότασή σας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την αύξηση της
χρηματοδότησης για τα ελληνικά σύνορα και τη στεγαστική κρίση πως
πιστεύετε ότι θα επηρεάσει άμεσα τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών;
Διπλή μάχη και για τα δύο αυτά τεράστια θέματα Ο Επίτροπος στέγασης κ Γκιόγκερσεν σε ερώτησή μου απάντησε ότι διπλασιάζει τα ποσά για τη στέγαση. Είναι το τεράστιο θέμα στήριξης των νέων ζευγαριών που ξεκίνησε επί ΝΔ εδώ και μερικά χρόνια. Σύντομα θα πάμε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3» . Το πρόβλημα μεγάλο που επιδέχεται συνεχείς βελτιώσεις. Σε ότι αφορά την κάλυψη των συνόρων, καταφέραμε να υπάρξει για πρώτη φορά χρηματοδότηση. Η μάχη στην Ευρώπη συνεχίζεται!