Της Κορίνας Τριανταφύλλου
Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αν και θεσπίστηκε με σκοπό τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους από πολιτικές παρεμβάσεις, έχει καταλήξει να λειτουργεί ως ασπίδα αδράνειας και αναποτελεσματικότητας. Υπάλληλοι που επί σειρά ετών δεν επιτελούν τα καθήκοντά τους παραμένουν στη θέση τους, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο ή αξιολόγηση.
Η Αδράνεια στο Δημόσιο
Το ελληνικό Δημόσιο συχνά κατηγορείται για βραδύτητα, γραφειοκρατία και δυσκολία στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτή η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την αδυναμία απομάκρυνσης ανεπαρκών υπαλλήλων, γεγονός που αποθαρρύνει τους παραγωγικούς και επιβραβεύει την αδιαφορία.
Οι Πελατειακές Σχέσεις και ο Ρόλος του ΠΑΣΟΚ
Ιστορικά, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’80 και του ’90, το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε τον δημόσιο τομέα ως μέσο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων. Χιλιάδες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν με μοναδικό κριτήριο την κομματική ταυτότητα και όχι την αξιοκρατία, γεγονός που υπονόμευσε τη λειτουργικότητα και αξιοπιστία του κρατικού μηχανισμού.
Η Πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Ένα τολμηρό βήμα μπροστά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στον Δημόσιο Τομέα μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Όπως τόνισε, στόχος είναι η επιβράβευση των συνεπών υπαλλήλων και η απομάκρυνση όσων συστηματικά αποτυγχάνουν στα καθήκοντά τους. Η πρόταση δεν υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά επιχειρεί να αποκαταστήσει την ισορροπία ανάμεσα σε υποχρεώσεις και προνόμια.
Σχόλια για την Πρωτοβουλία
Πρόκειται για μια γενναία και αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται σε μία περίοδο που η κοινωνία απαιτεί περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Η άρση της μονιμότητας δεν είναι «τιμωρητικό» μέτρο, αλλά μια προοδευτική κίνηση εκσυγχρονισμού, απαραίτητη για ένα κράτος που θέλει να είναι σύγχρονο και ευέλικτο. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές και πολίτες έχουν χαιρετίσει την πρόταση ως ένα καθοριστικό βήμα για την απελευθέρωση του Δημοσίου από τα δεσμά του παρελθόντος.