Σάββατο 12 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΜάξιμος Γεωργόπουλος: “Η Ήπειρος έδωσε ισχυρό μήνυμα στήριξης στον κεντροδεξιό χώρο στις...

Μάξιμος Γεωργόπουλος: “Η Ήπειρος έδωσε ισχυρό μήνυμα στήριξης στον κεντροδεξιό χώρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023”

Ο Μάξιμος Γεωργόπουλος, Ιατρός και Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια της Ηπείρου, μιλάει στην δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου και τους Attica Times για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, αναλύει την αντιπολιτευτική προσέγγιση των πολλών εκλεγμένων  περιφερειακών παρατάξεων, επικοινωνεί το ισχυρό μήνυμα στήριξης του κεντροδεξιού χώρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2023, εκθέτει την γνώμη του για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις αδυναμίες που αυτό αντιμετωπίζει, αναφέρει τις πρώτες πληροφορίες για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ευαγγελισμού, γνωστό και ως«βραχιολάκι» και το αν αυτό λειτουργεί, και τέλος μας αποκαλύπτει το προσωπικό του όραμα για την υγεία στην Ελλάδα.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους;


 

Η Ήπειρος σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, κινείται  προοδευτικά σταθερά με συγκεκριμένους  υλοποιήσιμους στόχους και απτά αποτελέσματα. Σε όλους τους Νοµούς της Ηπείρου τα ποσοστά µονίµων κατοίκων µε ηλικία άνω των 60 ετών είναι ιδιαίτερα µεγάλα, µε τα µεγαλύτερα ποσοστά να εµφανίζονται στους νοµούς Ιωαννίνων και Άρτας (49,4% και 45,2% αντίστοιχα). Εποµένως για την ολοκληρωµένη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Ηπείρου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα συστηµατικών, ολιστικής φύσης, παρεµβάσεων και δράσεων πρωτίστως για τη συγκράτηση και την προσέλκυση των νέων.

Σημαντικότατο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι σηµαντικός αριθµός οικονοµικών µεταναστών  απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, πυλώνα της οικονομίας της Άρτας και της Ηπείρου και συµβάλλουν στη στοιχειώδη συντήρηση της τοπικής οικονοµίας και παραγωγής.

 

 

Πώς βλέπετε τη σημερινή αντιπολίτευση τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο; Ποια είναι τα σημεία που θεωρείτε πως πρέπει να αλλάξουν ή να ενισχυθούν;Από την άλλη πιστεύετε ότι ο κεντροδεξιός χώρος σήμερα εκφράζει επαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών της περιφέρειας;

 

Η αντιπολιτευτική προσέγγιση των πλείστων εκλεγμένων  περιφερειακών παρατάξεων  της Ηπείρου θέτει μια βάση διαλόγου μεν δίχως ακρότητες με εξαίρεση μεμονωμένα παραδείγματα, τα οποία προέρχονται και σχετίζονται με τη βάση της ‘αιώνιας’ αντίδρασης του αριστερού χώρου δίχως λελογισμένη τεκμηρίωση σε κάθε συνθήκη την οποία αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Ηπείρου. Τίθεται συνεχώς το ερώτημα δε αν η τακτική της πλειοψηφίας των αντιπολιτευτικών περιφερειακών παρατάξεων συνηγορεί στο γόνιμο διάλογο ή απλά δίκην ‘πυροτεχνήματος’ εκπροσωπούνται οι αντιδράσεις των λοιπών κομμάτων απέναντι σε τομές για τη βελτίωση των συνθηκών του Ηπειρώτη στην εργασία,τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την υγεία αλλά και στην ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου.

Η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με οικονομική στήριξη αλλά και τεχνολογική κατάρτιση βασισμένη στις νέες τεχνολογίες οφείλουν να αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες μας ως  εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η ουσιαστική στήριξη της στελέχωσης και του  ενεργειακού εκσυγχρονισμού του κτιρίου του ΓΝ Άρτας,γεγονός για το οποίο καταβάλω τη μέγιστη προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αποτελεί τη βάση της απαιτούμενης ενίσχυσης των παροχών υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Η αντιμετώπιση της υπερεφημέρευσης των ιατρών αποτελεί σωστική  παρέμβαση προκειμένου να επιτευχθεί η περίθαλψη των πασχόντων με άρτιο επιστημονικό τρόπο.

Η Ήπειρος έδωσε ισχυρό μήνυμα στήριξης στον κεντροδεξιό χώρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023  στον οποίο προσωπικά ανήκω με διπλή ανάγνωση, επιβεβαίωση της αναγνώρισης για όσα έχουν γίνει αλλά και   προτροπή σε άμεση ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

 

Ως γιατρός καρδιολόγος και ενεργός πολίτης, ποια είναι η εικόνα που έχετε για το δημόσιο σύστημα υγείας; Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που θεωρείτε πως πρέπει άμεσα να επιλυθούν;

 

Αποτελεί κοινή παραδοχή το γεγονός ότι κατά τη έναρξη των μαύρων ετών της κρίσης και των μνημονίων  οποιαδήποτε χρηματοδότηση αφορούσε το δημόσιο σύστημα υγείας ετέθη στον ‘πάγο’. Δεδομένου αυτού  σε συνδυασμό με την περίοδο της πανδημίας πραγματοποιούνται ισχυρές πλέον τομές στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και στη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού. Ωστόσο ως ιατρός οφείλω να τονίσω ότι αποτελεί καθήκον της πολιτικής ηγεσίας να συμπεριλάβει στο στρατηγικό σχεδιασμό των ενεργειών και των αποφάσεων που θα ληφθούν στην ταχέως εξελισσόμενη πραγματικότητα άτομα απόλυτα σχετιζόμενα με το χώρο, επαγγελματίες υγείας με όραμα και όρεξη να προσφέρουν σε έναν ίσως από τους πιο δύσκολους κοινωνικούς τομείς.

Η πορεία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας διαχρονικά αποτελεί τη μεγάλη «πληγή» της δομής των υγειονομικών παροχών με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των δευτερογενών μονάδων υγείας και τη δυσκολία παροχής κατάλληλης και έγκαιρης ιατρικής φροντίδας σε εκείνους τους ασθενείς που πραγματικά τη χρειάζονται.

Στον τομέα της στελέχωσης παρότι έχουν γίνει αρκετά βήματα οφείλουν να γίνουν ακόμα περισσότερα καθώς τα νοσοκομεία συχνά βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού και τα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία να υπερφορτώνονται.

 

Πως λειτουργεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ευαγγελισμού, γνωστό και ως «βραχιολάκι»;

 

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών αποτελεί πραγματικά ένα ουσιαστικό βοήθημα στα χέρια των ιατρών των επειγόντων, δίνοντας τη δυνατότητα  καταγραφής και ιχνηλάτησης της βαρύτητας του εκάστοτε περιστατικού προκειμένου να διεκπεραιωθεί και να προχωρήσει στο αντίστοιχο ιατρείο. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες ενημέρωσης και κατάρτισης του ιατρικού αλλά και του διοικητικού προσωπικού όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής του. Σε αυτή την προσπάθεια δύναται να γίνει κατανοητό ότι η διαδικασία προσαρμογής των ιατρών θα αποτελέσει ουσιαστικό στόχο του υπουργείου υγείας προκειμένου να επιτευχθεί η χρηστότητα της ιατρικής πράξης και παρέμβασης στο επίπεδο των επειγόντων περιστατικών.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την υγεία στην Ελλάδα; Με ποιον τρόπο πιστεύετε, σε περίπτωση που έρθετε σε καίρια πολιτική θέση, ότι μπορείτε να φέρετε μια φρέσκια και ουσιαστική πρόταση, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας αλλά και γενικότερα;

Ως νέος ιατρός-καρδιολόγος αποτελεί για μένα το μέγιστο κίνητρο προσφοράς η ενασχόληση με τα κοινά και ειδικότερα με τον τομέα υγείας. Η κατανόηση σε βάθος αλλά και το ουσιώδες όραμα της σύγχρονης εποχής του εθνικού συστήματος υγείας θα θέσει τις βάσεις για την αποτύπωση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη υγείας. Οφείλουμε ως χώρα του Ιπποκράτη και του Αισχύλου να διεκδικήσουμε με συγκρότηση, αποφασιστικότητα και  σεβασμό στο πλέον επιστημονικά παρεχόμενο αγαθό, την υγεία, τον εκσυγχρονισμό και την ανασύσταση του ελληνικού συστήματος υγείας. Η Ελλάδα απαιτείται να παίξει σημαίνοντα ρόλο στη διαδραματιζόμενη παγκοσμιοποίηση των συστημάτων υγείας.



Ροη Ειδήσεων