Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜητσοτάκης: Ισχυρότερη η Ελληνογερμανική Συνεργασία – Εστίαση σε Οικονομία, Άμυνα και Μεταναστευτικό

Μητσοτάκης: Ισχυρότερη η Ελληνογερμανική Συνεργασία – Εστίαση σε Οικονομία, Άμυνα και Μεταναστευτικό

Τα συγχαρητήριά του στον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, ειδικά σε περιόδους αστάθειας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας–Γερμανίας ενισχύονται, ενώ αναφέρθηκε στην οικονομική πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. «Τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο. Με διαρκή υποχώρηση της ανεργίας, αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, και τους Γερμανούς επισκέπτες να επιλέγουν τη χώρα μας», σημείωσε.

Επισήμανε ότι «οι γερμανικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται την πατρίδα μας στα αεροδρόμια και τις τηλεπικοινωνίες» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η συνετή πολιτική που ακολουθούμε αποτυπώνεται στα πρωτογενή πλεονάσματα και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και αυτό είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις και από γερμανικές επιχειρήσεις».

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε: «Για την Ουκρανία συζητήσαμε και συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία των 30 ημερών και υπογραμμίσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνικής διευθέτησης και στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί για τη δική της άμυνα και με την ανάλογη χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, δηλώνοντας: «Η Γερμανία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και είμαστε στην πρώτη γραμμή και νύχτα μέρα προστατεύουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Το μεταναστευτικό είναι θέμα μείζονος εθνικής ασφάλειας». Πρόσθεσε επίσης: «Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια σημαντική μετατόπιση στη συζήτηση για τη μετανάστευση. Η συζήτηση πρέπει να είναι στη φύλαξη των συνόρων και στην υλοποίηση των επιστροφών όσων έχουν εισέλθει χωρίς να δικαιούνται άσυλο… ζητώ κατανόηση και από τη Γερμανία για το πως είναι να φυλάς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Για την άμυνα και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είπε: «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε κάποιο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για νέες αμυντικές δαπάνες, αλλά πρέπει να γίνει μια έντιμη συζήτηση. Μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, ανέφερε: «Μου φαίνεται παράξενο όταν σε κάποιες κατατάξεις που βγαίνουν από ΜΚΟ, η χώρα μου που είναι δημοκρατία να είναι κάτω από αφρικανικές χώρες που δεν διακρίνονται από τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά. Στην Ελλάδα μπορεί να πει και να γράψει ο καθένας ότι θέλει».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι: «Η Ελλάδα δεν θα περάσει ποτέ ξανά από μια αντίστοιχη κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015», ενώ υπογράμμισε: «Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το θεμέλιο που χτίζουμε τις πολιτικές μας και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

Από τη δική του πλευρά, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαιρέτισε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών και ανέφερε: «Αυτό υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Σχετικά με τη μετανάστευση, αναγνώρισε τις κοινές ανησυχίες με την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι, αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεργασία με τρίτες χώρες να αποδώσουν. «Η Ελλάδα επέστρεψε στην εβδομάδα εργασίας των έξι ημερών, κάτι αδιανόητο στη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Στην Ελλάδα το πενθήμερο είναι νομικά κατοχυρωμένο, αλλά έχουμε προσθέσει βαθμούς ευελιξίας για να καλύψουμε τις ανάγκες εργαζόμενων και επιχειρήσεων για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και η παραγωγικότητα».



Ροη Ειδήσεων