Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΝέα πρόταση εκεχειρίας για τη Γάζα με αμερικανική εγγύηση – Εντάσεις και...

Νέα πρόταση εκεχειρίας για τη Γάζα με αμερικανική εγγύηση – Εντάσεις και εποικιστική επέκταση στη Δυτική Όχθη

Εν μέσω κλιμακούμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, εκδηλώνεται έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από νέο σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ έκανε αποδεκτή την πρόταση του διαμεσολαβητή Γουίτκοφ, ενώ η Χαμάς δηλώνει πως συνεχίζει να την εξετάζει «με αίσθημα εθνικής ευθύνης», παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις της.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα στον παλαιστινιακό θύλακα. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε τουλάχιστον 70 νεκρούς Παλαιστίνιους το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σε άμεση εκκένωση περιοχών στον βορρά της Γάζας, προαναγγέλλοντας διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.


Η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει 60ήμερη κατάπαυση του πυρός, στο πλαίσιο της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει 28 ομήρους – ζωντανούς και νεκρούς – και το Ισραήλ 125 Παλαιστίνιους καταδικασμένους σε ισόβια, καθώς και 1.111 ακόμη κρατούμενους που συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Προβλέπεται επίσης η επιστροφή των λειψάνων 180 νεκρών Παλαιστινίων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής.

Η έναρξη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την εποπτεία του ΟΗΕ θα δρομολογηθεί μόλις η Χαμάς υπογράψει τη συμφωνία. Το σχέδιο στοχεύει να αποτελέσει το θεμέλιο για μόνιμη κατάπαυση πυρός, με την πλήρη απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων. Προβλέπεται ακόμη η σταδιακή ανασύνταξη των ισραηλινών δυνάμεων μετά την ολοκλήρωση των ανταλλαγών.

Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, ενώ επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, για τις εξελίξεις σε Γάζα και Συρία.

Παράλληλη κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη

Την ίδια στιγμή, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την ίδρυση 22 νέων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περιλαμβάνοντας και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων φυλακίων. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση Peace Now ως η μεγαλύτερη εποικιστική επέκταση από τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993.

Η πρόταση προήλθε από τον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ και τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος διαμένει σε οικισμό που θεωρείται παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Κατζ υποστήριξε ότι η απόφαση «ενισχύει τον έλεγχο του Ισραήλ στην περιοχή», ενώ το κόμμα Λικούντ την χαρακτήρισε «απόφαση που λαμβάνεται μία φορά κάθε γενιά», επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της για την ισραηλινή κυριαρχία κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, χαρακτήρισε την απόφαση «επικίνδυνη κλιμάκωση» και «πρόκληση για τη διεθνή νομιμότητα».

Σήμερα, περίπου 700.000 Ισραηλινοί έποικοι διαμένουν ανάμεσα σε 2,7 εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ — εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο του 1967. Η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.



Ροη Ειδήσεων