Η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται αμείωτη, με την πολιτική προστασία να ανακοινώνει χθες Πέμπτη τον θάνατο τουλάχιστον 120 ανθρώπων από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η πολιορκημένη και ερειπωμένη περιοχή παραμένει στο επίκεντρο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ ΜΚΟ με αμερικανική στήριξη διαβεβαίωσε πως σκοπεύει να ξεκινήσει διανομή βοήθειας ως τα τέλη του μήνα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε περιοδεία στον Περσικό Κόλπο, επανέφερε τη ρητορική περί μετατροπής της Γάζας σε «ζώνη ελευθερίας», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «πάρουν» τη Γάζα, επεκτείνοντας ένα παλαιότερο σχέδιό του να την κάνει τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» αφού αδειάσει από τους κατοίκους της.
Η απάντηση της Χαμάς ήταν άμεση και κατηγορηματική. «Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού εδάφους. Δεν είναι ακίνητο προς πώληση», δήλωσε ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού της γραφείου.
Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί έπληξαν κυρίως περιοχές στο βόρειο και νότιο τμήμα του θύλακα, που έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων μετά από 19 μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Κάθε μέρα έχουμε νεκρούς, κάθε μέρα έχουμε τραυματίες. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πότε θα έρθει η σειρά μας», ανέφερε ο κάτοικος Αμίρ Σαλέχα, εκφράζοντας τον διαρκή φόβο των ανθρώπων στον βορρά.
Στο Νότο, και συγκεκριμένα στη Χαν Γιούνις, η Μαριάμ Ασούρ αποχαιρετούσε με δάκρυα την αδελφή της, η οποία ήταν εθελόντρια σε πρόγραμμα του ΟΗΕ για τα παιδιά: «Το Ισραήλ (…) δεν σκοτώνει απλώς κόσμο. Σκοτώνει ό,τι απομένει από την ανθρωπότητα», σχολίασε οργισμένα η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την παγκόσμια κριτική και ξεκαθάρισε πως ο στρατός του θα συνεχίσει με «όλη του τη δύναμη» την επιχείρηση για την «κατάκτηση» της Γάζας και την «καταστροφή» της Χαμάς.
Μετά τη λήξη της δίμηνης κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές επιχειρήσεις επανεκκίνησαν στις 18 Μαρτίου, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να επιμένει πως στόχος είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων από την 7η Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, αντιπροσωπείες από Ισραήλ και Χαμάς μετέβησαν στο Κατάρ για έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και Αιγύπτου. Ωστόσο, η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υπονομεύει» τις διαπραγματεύσεις με εσκεμμένη στρατιωτική κλιμάκωση. «Η ελάχιστη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί περιβάλλον ευνοϊκό και εποικοδομητικό προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις είναι να υποχρεωθεί» το Ισραήλ «να ανοίξει τα σημεία διέλευσης και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Μπασέμ Ναΐμ.
Από τις 2 Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απαγορεύσει κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας που αντιμετωπίζουν πλέον απειλή μαζικού λιμού. Η Human Rights Watch κατηγόρησε το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί τον αποκλεισμό αυτόν ως «εργαλείο εξόντωσης».
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διανομή βοήθειας μέσω του Ανθρωπιστικού Ταμείου για τη Γάζα (GHF), σημειώνοντας μέσω του εκπροσώπου του Φαρχάν Χακ: «Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο διανομής βοήθειας δεν είναι σύμφωνο με τις βασικές αρχές μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, εκφράζοντας ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.
Η βία έχει πλέον επεκταθεί και στη Δυτική Όχθη, με τις ισραηλινές δυνάμεις να διεξάγουν επιχειρήσεις και να δηλώνουν πως θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα» για να βρουν τους δράστες μιας φονικής επίθεσης κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μπρουχίν, όπου σκοτώθηκε έγκυος ισραηλινή έποικος.
Σε ισραηλινή επιχείρηση στη βόρεια Δυτική Όχθη, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «τρομοκράτες».
Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, η έφοδος της Χαμάς στο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο 1.218 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, ενώ από τους 251 απαχθέντες, 57 παραμένουν αιχμάλωτοι, εκ των οποίων 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι επιχειρήσεις αντιποίνων από το Ισραήλ έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 53.010 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.