Ξεκινά σήμερα, 15 Μαΐου, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η πιλοτική λειτουργία ενός νέου ψηφιακού συστήματος, το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση tracker σε κάθε ασθενή. Μέσω αυτού, οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν τις ιατρικές εξετάσεις και τις ενδιάμεσες «στάσεις» που πραγματοποιεί ο κάθε ασθενής κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ΤΕΠ. Το εγχείρημα στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση και τη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας. Η πιλοτική εφαρμογή θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα από τα δέκα μέτρα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, τα οποία κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες: τη βελτίωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση του προσωπικού, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών και τις προληπτικές δράσεις.
Τα 10 μέτρα που ανακοινώθηκαν:
-
Έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του ψηφιακού συστήματος στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», με προοπτική επέκτασης σε περισσότερα νοσοκομεία εντός των επόμενων μηνών και ετών.
-
Από τον Ιούνιο, ξεκινά η δυνατότητα αξιολόγησης των υπηρεσιών νοσοκομείων από κάθε ασθενή κατά την έξοδό του, μέσω ψηφιακού ερωτηματολογίου.
-
Εντός Ιουνίου δρομολογείται η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω εξειδικευμένης εταιρείας τηλεμεταφορών, με σκοπό τη διευκόλυνση των δικαιούχων.
-
Τον ίδιο μήνα ξεκινά η πανελλαδική λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε απομακρυσμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας ιατρική φροντίδα για κατοίκους μικρών κοινοτήτων.
-
Επιτάχυνση της πρόσληψης 430 εργαζομένων για τα ΤΕΠ της Αττικής, μέσα στο 2025. Περιλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και λοιπό προσωπικό.
-
Παράδοση 11 ανακαινισμένων ΤΕΠ σε νοσοκομεία της Αττικής εντός του έτους και ακόμη 4 μέχρι το 2026. Το πρώτο ΤΕΠ παραδίδεται αύριο στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
-
Υλοποίηση 7.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων σε ιδιωτικές κλινικές, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση των μακρόχρονων αναμονών.
-
Δημιουργία 16 νέων κέντρων τραύματος σε δημόσιες δομές υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
-
Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» έχει ήδη προσφέρει προληπτικές εξετάσεις σε πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτούς, 363.500 οδηγήθηκαν σε περαιτέρω έλεγχο, ενώ περισσότεροι από 65.000 εντοπίστηκαν εγκαίρως με ευρήματα που επιτρέπουν έγκαιρη παρέμβαση.
-
Ως τα τέλη Ιουλίου ξεκινά πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ενήλικες. Θα προσφέρει δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή για περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας και υποστήριξη από διατροφολόγους, σε μια ολιστική προσέγγιση.
Η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη:
Αναλυτικά όσα ανέφερε:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές. Εχουμε ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κλπ), σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά από τον Ευαγγελισμό, άμεσα σε άλλα 11 μεγάλα Νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους παντού, το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες. Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο».