Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος αρχαιολόγος Γιάννης Τζεδάκις, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον Γιάννη Τζεδάκι, τ. Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων, σπουδαίο αρχαιολόγο και άνθρωπο που διαμόρφωσε όσο λίγοι τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη χώρα μας.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Τζεδάκις
Ο Γιάννης Τζεδάκις υπήρξε επιμελητής αρχαιοτήτων και προϊστάμενος στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης, Κυκλάδων και Ηρακλείου (1970-1982), και στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (1991-1993).
Ανασκαφέας σημαντικών αρχαιολογικών χωρών και μνημείων στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, έδωσε σπουδαία ώθηση στην έρευνα και μελέτη του Μινωικού Πολιτισμού της δυτικής Κρήτης. Στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (1982-1990 και 1993-1997) και Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1997-1998).
Εδραίωσε και οργάνωσε την αρχαιολογική υπηρεσία στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου και διακρίθηκε για τις διοικητικές του ικανότητες, τόσο στις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, όσο και στην κεντρική αρχαιολογική υπηρεσία. Συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία του αρχαιολογικού νόμου (Ν. 3028/2002) και προώθησε το πρόγραμμα ορισμού ζωνών προστασίας των αρχαιολογικών χωρών, την εκθεσιακή πολιτική των ελληνικών μουσείων εντός και εκτός της επικράτειας.
Ίδρυσε το Κέντρο Λίθου και υπήρξε ο πραγματικός θεμελιωτής των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Ελλάδα, με ενθουσιώδη συνοδοιπόρο την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Κατέχοντας την ανώτατη θέση ευθύνης, διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων Αρχαιολογίας και Ιστορίας (ICMAH, ICOM) και εκπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών (UNESCO, 1982-1990 και1994-1998).
Ήταν συνιδρυτής του ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), του οποίου υπήρξε και πρώτος Πρόεδρος. Την περίοδο 2000-2004, εργάστηκε ως Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Οργανώσεων αρχαιολογικών εκθέσεων, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Θα τον θυμόμαστε πάντα για τις θεμελιώδες έργο του, για τη γοητεία, το απαράμιλλο χιούμορ του, την ασφαλή καθοδήγηση και την εμπειρία του, τόσο στα αρχαιολογικά όσο και στα διοικητικά θέματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δεν έχει κανέναν συνάδελφο έκθετο στην αυθαιρεσία, από όπου και αν αυτή προερχόταν.