Δευτέρα 12 Μαΐου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΠιερρακάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10...

Πιερρακάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα

Με μια κίνηση που αναμένεται να ελαφρύνει το χρέος της χώρας στο μέλλον, η Ελλάδα επιδιώκει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη.

«Θα πρέπει να έχει τελειώσει εντελώς μέχρι το 2031», τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η δημοσιονομική σύνεση δεν αποτελεί πολιτική επιλογή, αλλά «κανόνα».

Ενώ το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την τελευταία αποπληρωμή αυτών των δανείων για το 2041,η κυβέρνηση στοχεύει πλέον στην εξόφληση ολόκληρου του ποσού έως το 2031, όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων και σχεδιάζει να επαναλάβει την πρακτική αυτή το 2025, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (Greek Loan Facility), η Ελλάδα οφείλει σήμερα 31,6 δισ. ευρώ (35,1 δισ. δολάρια), από ένα αρχικό σύνολο δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης το 2010. Συνολικά, η Ελλάδα έλαβε τρία διεθνή πακέτα διάσωσης, κυρίως από ευρωπαίους εταίρους, κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς κρίσης δημόσιου χρέους.

Η επιτάχυνση της αποπληρωμής δανείων γίνεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των οικονομικών της υποχρεώσεων από το 2032 και έπειτα.

Το 2018, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ενέκρινε ένα σύνολο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πληρωμών τόκων και χρεολυσίων. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του δεύτερου προγράμματος διάσωσης πριν από το 2033. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF συμβάλλει στην περαιτέρω εξομάλυνση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Σημαντικό είναι ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, έναντι του στόχου του 154%, και παρουσίασε μείωση και σε απόλυτους αριθμούς. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 150%.



Ροη Ειδήσεων