Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, παρουσίασε το νέο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μέσω «βραχιολακίου», που ξεκίνησε πιλοτικά στον «Ευαγγελισμό».
Όπως εξήγησε, «είναι ένα σύστημα το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τις αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για να βελτιώσουμε την εικόνα στην εφημερία των νοσοκομείων της χώρας». Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο υφυπουργός σημείωσε πως ο ασθενής θα μπορεί, ακόμη και χωρίς εφαρμογή στο κινητό του, να σκανάρει και να βλέπει τη σειρά προτεραιότητάς του στο ιατρείο, ενώ η διοίκηση θα έχει πρόσβαση σε στοιχεία όπως οι χρόνοι αναμονής για εξετάσεις και μετακινήσεις από ιατρείο σε ιατρείο, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα.
Αναφερόμενος στη διαδικασία στα ΤΕΠ, επεσήμανε ότι πλέον «παίρνει ένα χαρτάκι σειρά προτεραιότητας και τοποθετείται τον καρπό του. Ένα “βραχιολάκι”, το σύστημα ιχνηλάτησης και με αυτό οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν την ώρα από το ένα ιατρείο στο άλλο[…]».
Επιπλέον, δήλωσε πως «η συλλογή των στοιχείων θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορούμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο από ιατρείο σε ιατρείο ένας ασθενής που μπήκε στην εφημερία και χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς ως ελαφρύ περιστατικό πόση ώρα έκανε για να διεκπεραιωθεί[…]».
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες, αποκάλυψε ότι «οποιοσδήποτε από τις αρχές του επόμενου μήνα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της χώρας κατά την έξοδό του […] θα λαμβάνει αυτόματα ένα sms στον αριθμό του κινητού […] με ένα σύνδεσμο ή ακόμη και με το ΑΜΚΑ του θα μπορεί μέσω του Taxis να συνδέεται με το σύστημα όπου υπάρχει μια τυποποιημένη φόρμα αξιολόγησης».
Το ερωτηματολόγιο θα παρέχει δεδομένα για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών – από το φαγητό και την καθαριότητα μέχρι τις μετεξιτηριακές οδηγίες. «Αν σε ένα νοσοκομείο έχουμε από τους τελευταίους τον τελευταίο ένα μήνα, οι ασθενείς λένε στην πλειοψηφία τους ότι το φαγητό δεν ήταν καλό, λένε ότι η καθαριότητα του νοσοκομείου δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι τότε ο διοικητής πρέπει να παρέμβει και αν ο διοικητής δεν παρέμβει […] θα πρέπει να παρέμβουμε εμείς[…] Αν επανειλημμένα δεν υπάρχει αντίδραση ή βελτίωση θα παύεται ο διοικητής».