Από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως Προεδρεύων του οργάνου για τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος σημαντική ομιλία με επίκεντρο τη θαλάσσια ασφάλεια, στέλνοντας “μηνύματα σε φίλους και εχθρούς”.
Η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα ως εκλεγμένο μέλος του σώματος για τη διετία 2025-2026, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή και το άλυτο Κυπριακό.
Η σημερινή εκδήλωση χαρακτηρίζεται ως “signature event” και συνιστά υψηλού επιπέδου συνεδρίαση του Συμβουλίου, στην οποία ο πρωθυπουργός θα ασκήσει την προεδρία και θα προχωρήσει σε εθνική παρέμβαση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τις απειλές που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυσιπλοΐα, θα υπογραμμίσει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, και θα προβάλει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη διαχρονική στήριξη της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Όπως επισημαίνεται, η στάση αυτή αποτυπώθηκε πρόσφατα με τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), μέσω της οποίας εξειδικεύεται ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ).
Η συνεδρίαση θα περιλαμβάνει εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών, όπως του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού, καθώς και άλλων διεθνών παραγόντων. Δικαίωμα παρέμβασης θα έχουν τόσο τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου όσο και όλα τα μέλη του ΟΗΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση.
Η θαλάσσια ασφάλεια αποτελεί μία από τις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Αύριο επιστρέφει στην Αθήνα, ενώ το επόμενο σημαντικό διεθνές ραντεβού του είναι στις 9 Ιουνίου στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου θα συμμετάσχει στην τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς.