Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί κυρίαρχη επιλογή η βελτίωση των λιμενικών υποδομών της χώρας επισημαίνει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Από τον Μάιο, υπάρχει ο φόβος, οι επιβάτες των πλοίων να αντιμετωπίσουν αυξήσεις τιμών που φτάνουν το 15%, γεγονός που προκαλεί ανησυχία τόσο στους κατοίκους των νησιών όσο και στον τουριστικό τομέα. Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να παρέμβει, είτε ρυθμίζοντας αυτές τις αυξήσεις είτε ενισχύοντας τις επιδοτήσεις για τους νησιώτες;
Το ζήτημα της αύξησης των τιμών των καυσίμων είναι σύνθετο ζήτημα, για το οποίο ξεκάθαρη πρόθεση του Υπουργείου μας, είναι να μην επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τους πολίτες.
Σύμφωνα με τους νέους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, από 1η Μαΐου 2025, η Μεσόγειος χαρακτηρίζεται ως SECA (Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου) και θα μετατραπεί σε ζώνη μειωμένης χρήσης θείου στα καύσιμα, σε μία κεντρική προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να επιτευχθεί η «Πράσινη μετάβαση».
Ως αποτέλεσμα αυτού, τα καύσιμα που θα χρησιμοποιεί η ακτοπλοΐα όλων των Κρατών Μελών της Ε.Ε., θα πρέπει να έχουν περιεκτικότητα σε θείο μόλις 0,001%, κάτι που συνεπάγεται ειδικά «πράσινα» τέλη και αυξημένο κόστος για τις εταιρείες.
Παρόλ’ αυτά, η βασική κυβερνητική γραμμή και δια στόματος του Υπουργού μας Βασίλη Κικίλια, είναι αυτό το κόστος να μην μετακυλήσει στους πολίτες.
Ήδη με Τροπολογία που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αποδεικνύεται ότι για την Κυβέρνησή μας αποτελεί βασική προτεραιότητα η μη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και μέσω αυτού, η στήριξη της μέσης Ελληνικής οικογένειας που θέλει να ταξιδέψει στα νησιά για τις διακοπές της.
Με τη συγκεκριμένη Τροπολογία, προβλέπεται η μείωση των τελών ελλιμενισμού κατά 50% (εκτός κρουαζιέρας) για ένα χρόνο, αλλά και του τέλους των εισιτηρίων. Μία κίνηση που είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, προς όφελος όλων.
Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν τα εκπτωτικά εισιτήρια για τους φοιτητές, τους πολύτεκνους και τους εργαζόμενους στα νησιά, ενώ το Παρατηρητήριο τιμών που λειτουργεί με ευθύνη και συντονισμό του Υπουργείου μας, διευκολύνει τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν.
Παράλληλα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους νησιώτες, ενώ βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τον ΣΕΕΝ για επιπλέον πακέτα προσφορών.
Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των νησιών σε ό,τι αφορά τη στέγαση, την υποστήριξη των νέων γονέων και τη διατήρηση των οικογενειών στα νησιά;
Η οικογένεια αποτελεί τον βασικό πυρήνα της κοινωνίας. Γι’ αυτό και απαρέγκλιτος στόχος μας παραμένει η διαρκής ενίσχυση και υποστήριξη αυτού του σπουδαίου κοινωνικού θεσμού.
Συνεχίζουμε με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ βασικός άξονας του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι αφενός η δημιουργία κινήτρων για τις νέες οικογένειες, ώστε να παραμένουν στα νησιά και να προσφέρουν εκεί και αφετέρου η προσπάθεια διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Εφαρμόσαμε ήδη, ένα πετυχημένο Πιλοτικό Πρόγραμμα απομακρυσμένης υποστήριξης εγκύων και νέων γονέων που κατοικούν σε 54 μικρά νησιά της επικράτειας και έχουν πληθυσμό μικρότερο των 5.000 μονίμων κατοίκων, το οποίο έγινε σε συνεργασία με την ΑμΚΕ Φαιναρέτη.
Επιπλέον, με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουμε συζητήσει τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου στήριξης της οικογένειας και της προστασίας της μητρότητας στη νησιωτική χώρα, μέσω ενός ενοποιημένου Σχεδίου Δράσης. Πάνω σε αυτήν τη βάση, πρόκειται να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο συνεργασίας, με κεντρικό στόχο να στηρίξουμε στην πράξη τις οικογένειες που διαμένουν στα νησιά μας, με έμφαση στα μικρότερα.
Εξίσου σημαντική όμως, είναι και η ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Για τον σκοπό αυτό, δρομολογούμε την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 35-45 εκ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, θα παρέχονται δάνεια σε νησιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να καλύψουν κρίσιμες λειτουργικές ανάγκες και να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.
Τα συγκεκριμένα δάνεια θα διατίθενται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ιδίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μικρά νησιά. Με αυτή την πρωτοβουλία, στοχεύουμε στη μείωση των ανισοτήτων και στη διασφάλιση ίσων όρων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά, συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών;
Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί κυρίαρχη επιλογή η βελτίωση των λιμενικών υποδομών της χώρας.Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε όλα τα μέσα και τους διαθέσιμους πόρους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες σύγχρονες λιμενικές υποδομές, με στόχο την καλύτερη υποστήριξη της Ακτοπλοΐας και του Θαλάσσιου Τουρισμού.
Με τα πολλά έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και με τις μαρίνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο, ασφαλές και ποιοτικό δίκτυο, που θα δρα ως μοχλός ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα, ύψους 300 εκ. ευρώ, για τη βελτίωση των νησιωτικών λιμενικών υποδομών. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 200 εκ. ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα «Μεταφορές» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και 100 εκ. από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είκοσι ένα μάλιστα από αυτά τα έργα που αφορούν λιμενικές υποδομές, έχουν περιληφθεί στη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται να τρέξει η υλοποίησή τους με γοργούς ρυθμούς.
Πως κρίνετε συνολικά το έργο της Κυβέρνησης μέχρι τώρα; Οι αποφάσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προκαλούν αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας;
Η Κυβέρνηση, τηρώντας πιστά το προεκλογικό της πρόγραμμα, έχει αποδείξει ότι ήρθε έτοιμη και αποφασισμένη, αφενός να συγκρουστεί με συμφέροντα και κατεστημένα δεκαετιών και αφετέρου να διορθώσει χρόνιες παθογένειες και να επιλύσει δύσκολες κοινωνικές «εξισώσεις».
Κι όλα αυτά, μέσα στη «δίνη» πρωτοφανών κρίσεων, με τις οποίες καμία άλλη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν είχε έρθει αντιμέτωπη. Αναμφίβολα, μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης, υπάρχει η αναμενόμενη πολιτική κάμψη. Αυτό όμως δεν μας πτοεί, αλλά μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, διορθώνοντας λάθη και επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις.
Οι πολίτες συνεχίζουν να θεωρούν τη Νέα Δημοκρατία ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη, καθώς ήδη γίνονται αποδέκτες μίας Ελλάδας που αλλάζει, σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου, η Ελλάδα του 2025, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019, καθώς προοδεύει σε πολλούς νευραλγικούς τομείς. Ενώ το ‘’νοικοκύρεμα’’ της οικονομίας επιστρέφει ως κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία.
Να αναφερθώ στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους, ένα στοίχημα που ήδη κερδίζουμε προς όφελος του πολίτη; στην δημιουργία άνω των 500.000 νέων θέσεων εργασίας; στην ανεργία που φτάνει πλέον σε ιστορικά χαμηλά κοντά στο 8.7%; στους ρυθμούς ανάπτυξης πολύ παραπάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο; στην ενίσχυση και στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από ένα πρωτόγνωρο εξοπλιστικό πρόγραμμα; μπορώ να αναφέρω ακόμα πολλά…
Στόχος μας παραμένει η ποιοτικότερη καθημερινότητα του πολίτη.
Δεν μένουμε όμως εδώ. Δεν εφησυχάζουμε. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι ακόμη πιο εντατική, ακόμη πιο στοχευμένη. Ένα είναι βέβαιο. Το «καράβι» που λέγεται Ελλάδα, συνεχίζει σταθερά την πορεία του μπροστά, με σίγουρα βήματα, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ότι αφορά στον πόλεμο δασμών, η πρόταση-θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, που θα είναι δηλαδή αμοιβαία επωφελής, ήδη αξιολογείται σοβαρά σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο από αρκετούς ηγέτες.
Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, η Ελληνική κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Η Ελλάδα – πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας – μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Η.Π.Α. και Ευρώπης. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι πλέον είναι μία ισχυρή φωνή που εισακούεται στο διεθνές επίπεδο. Πολλώ δε μάλλον τώρα, που είναι και Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ!