Παρασκευή 23 Μαΐου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΣυνάντηση Τασούλα - Μητσοτάκη: Προς συνταγματική αναθεώρηση με συναίνεση και νέο πλαίσιο...

Συνάντηση Τασούλα – Μητσοτάκη: Προς συνταγματική αναθεώρηση με συναίνεση και νέο πλαίσιο για τη δημόσια διοίκηση

Η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και η άρση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κωνσταντίνο Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της μηνιαίας τους ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «ποτέ πριν αναθεώρηση δεν έγινε με τόση συνταγματική τάξη», επισημαίνοντας τη σημασία της συναίνεσης, την οποία, όπως είπε, «επιβάλλουν και τα μαθηματικά του Συντάγματος».

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο. Όπως υπογράμμισε, «η Συνταγματική αναθεώρηση είναι ευκαιρία για συζητήσεις που θα χτίσουν γέφυρες και δεν θα ανοίξουν ρήγματα», ενώ στάθηκε στην αναγκαιότητα ευρύτερης κοινοβουλευτικής συνεργασίας, δεδομένης της απαίτησης για πλειοψηφία 180 βουλευτών σε μία από τις δύο ψηφοφορίες.

Κομβική, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι η θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως εξήγησε, αποσκοπεί στην επιβράβευση των συνεπών υπαλλήλων και στην άρση τυχόν συνταγματικών εμποδίων για την απομάκρυνση όσων επανειλημμένα δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα μήνυμα «ωρίμανσης» στη σχέση κράτους και δημόσιας διοίκησης: «Η πρωτοβουλία αφορά τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης για να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και αφετέρου αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου και να απομακρύνονται από το Δημόσιο».

Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει προς αναθεώρηση, μεταξύ άλλων, το άρθρο 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, το άρθρο 16 για την ανώτατη εκπαίδευση και το άρθρο 24 που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, «χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις» όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Τασούλας τόνισε πως «μια συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να φαίνεται στα μάτια των πολιτών ως μια θεωρητική διαδικασία αλλά ως θέμα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους». Υπογράμμισε τον θεσμικό χαρακτήρα του Συντάγματος, λέγοντας ότι αποτελεί «θεσμική υπαγόρευση προς τα κόμματα για τα δικά τους προγράμματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη η πολιτική ένταση να μην παρεμποδίσει τη συνταγματική συζήτηση, αλλά να κυριαρχήσει ένα συναινετικό ύφος. Όπως είπε, «συναινετική δεν σημαίνει συμφωνούμε σε όλα, αλλά το στυλ να είναι συναινετικό», σημειώνοντας πως αυτό είναι «επιταγή του ίδιου του Συντάγματος».

Η παρούσα Βουλή καλείται να καθορίσει ποια άρθρα θα τεθούν προς αναθεώρηση, με την επόμενη να αποφασίζει για το περιεχόμενο των αλλαγών. Ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων στην πρώτη φάση, θα καθοριστεί και το απαιτούμενο ποσοστό στη δεύτερη. Η διαδικασία, όπως σημειώθηκε, είναι αυστηρά καθορισμένη και χαρακτηρίζεται από θεσμική συνέχεια και σταθερότητα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας, τονίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί με έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ επανέλαβε τη σημασία της πρόληψης και της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας.



Ροη Ειδήσεων