Η Μόσχα απορρίπτει τη γλώσσα των τελεσιγράφων ως μέσο επικοινωνίας με τη Ρωσία, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας την απειλή επιβολής νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία δεν προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Η γλώσσα των τελεσιγράφων είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία. Δεν είναι κατάλληλη για διάλογο με τη χώρα μας. Με τη Ρωσία δεν μπορεί να μιλά κανείς με τέτοιους όρους» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ανάλογες απειλές, όπως υπενθύμισε, η Ρωσία είχε λάβει και στις 10 Μαΐου, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας, Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκαν το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά, είχαν προτείνει μια 30ήμερη εκεχειρία που θα ξεκινούσε στις 12 Μαΐου.
Σήμερα, το Βερολίνο επανήλθε, προειδοποιώντας ότι αν η Μόσχα αρνηθεί την προταθείσα από την Ευρώπη και την Ουκρανία εκεχειρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει την προετοιμασία νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Πέμπτης για την Ουκρανία»
Παράλληλα, το Κρεμλίνο τόνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στις συνομιλίες που ο Ρώσος πρόεδρος έχει προτείνει να γίνουν στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο η ρωσική προεδρία να αναφέρει κάτι περισσότερο για τις συνομιλίες αυτές.
«Είμαστε προσηλωμένοι στη σοβαρή αναζήτηση τρόπων για μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις αποτυχημένες συνομιλίες του 2022 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι πολλοί ηγέτες έχουν καλωσορίσει την προσέγγιση του Πούτιν. «Αυτή η προσέγγιση, που στοχεύει ακριβώς στην εξεύρεση μιας πραγματικής διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης και στην εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης, έχει βρει κατανόηση και υποστήριξη από τους ηγέτες πολλών χωρών».
Επικαλέστηκε θετικές αντιδράσεις από τον πρόεδρο Τραμπ, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και από χώρες των BRICS και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πριν οι δημοσιογράφοι προλάβουν να θέσουν περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες συνομιλίες, ο Πεσκόφ είπε: «Τελειώσαμε. Είπα ό,τι μπορούσα για την υπόθεση αυτή».