Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζει αισιοδοξία ότι οι σημερινές χωριστές τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντίστοιχα, μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «παραγωγική ημέρα», ελπίζοντας σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η πρωτοβουλία του περιλαμβάνει και τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι μπορεί να τερματίσει γρήγορα τη σύρραξη μόλις επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βασίζεται στην «ισχύ της προσωπικότητάς του» και στη σχέση του με τον Πούτιν για να άρει το αδιέξοδο. «Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο τηλεφώνημα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Στιβ Γουίτκοφ.
Παράλληλα, εγείρονται ανησυχίες ότι ο Τραμπ μπορεί να δείχνει εύνοια προς τον Πούτιν, κάτι που ενδεχομένως να βλάψει τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο εξήγησε πως παραιτήθηκε εξαιτίας της πολιτικής του Τραμπ, καθώς «η πολιτική από την αρχή της κυβέρνησης ήταν να ασκηθεί πίεση στο θύμα Ουκρανία και όχι στον επιτιθέμενο, τη Ρωσία». Προσθέτει: «Πιστεύω ότι η ειρήνη με οποιοδήποτε τίμημα δεν είναι καθόλου ειρήνη».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί στο να σταματήσει το «λουτρό αίματος» και εξετάζει το ενδεχόμενο οικονομικών κινήτρων για συμφωνία. Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Θα τελειώσει ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε να είχε αρχίσει».
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι ο Τραμπ προειδοποιεί για αυστηρότερες κυρώσεις αν ο Πούτιν δεν διαπραγματευτεί «με καλή πίστη». Άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα κυρώσεις απέτυχαν να πλήξουν αποτελεσματικά τη ρωσική οικονομία.
Ο Πούτιν, πρόσφατα, απέρριψε πρόταση του Ζελένσκι για συνάντηση στην Τουρκία και για εκεχειρία 30 ημερών. Η σχετική συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες και δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα, πέρα από μια συμφωνία ανταλλαγής 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά.
Ο Τραμπ, ολοκληρώνοντας επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτός και εγώ θα συναντηθούμε και νομίζω ότι θα το λύσουμε ή ίσως όχι». Ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν δεν πήγε στην Τουρκία επειδή «ο ίδιος [ο Τραμπ] δεν ήταν εκεί».
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, είχε συναντήσεις στη Ρώμη με τον αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του πριν από την τηλεφωνική επαφή με τον Τραμπ. Σε ανάρτησή του στο X, ανέφερε ότι οι Ρώσοι εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με «χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία» και τόνισε: «Χρειάζεται πίεση κατά της Ρωσίας μέχρι να είναι πρόθυμη να σταματήσει τον πόλεμο».
Η πίεση αυτή εντείνεται, καθώς το Κρεμλίνο εξαπέλυσε την Κυριακή τη μεγαλύτερη επίθεση με drones από την αρχή της εισβολής το 2022, με 273 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δολώματα να πλήττουν περιοχές όπως το Κίεβο, το Ντνιπροπετρόφσκ και το Ντονέτσκ.
Ο Τραμπ, πρόσφατα, είχε καταδικάσει έντονα τον Πούτιν μετά από πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος αν ο Ρώσος πρόεδρος είναι σοβαρός για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο φόβος στο Κίεβο είναι ότι μια ενδεχόμενη τηλεφωνική συμφωνία Τραμπ-Πούτιν ενδέχεται να οδηγήσει σε ειρηνευτικό σχέδιο με όρους δυσμενείς για την Ουκρανία και υπό την απειλή απόσυρσης της αμερικανικής βοήθειας.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει τεράστια, και οι διαπραγματεύσεις, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικές, περισσότερο αποκαλύπτουν τα χάσματα παρά οδηγούν σε λύσεις. Ακόμα και υπό αμερικανική πίεση, η Μόσχα και το Κίεβο φαίνεται να επιλέγουν τη συνέχιση του πολέμου.