Τα πλεονάσματα αυτά, σε αντίθεση με τα πλεονάσματα του παρελθόντος, προήλθαν από την ανάπτυξη και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και όχι από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, τονίζει η Ζωή Ράπτη Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Πώς είδατε τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;
Τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη στήριξη της κοινωνίας και όπως καταγράφεται και στις μετρήσεις αντιμετωπίζονται θετικά και από τους συμπολίτες μας. Η υπεραπόδοση της οικονομίας μας το 2024 και το πλεόνασμα της τάξης του 4,8%, που ανακοινώθηκε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, έδωσαν τη δυνατότητα στην Κυβέρνησή μας και στον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα μετρημένο και κοστολογημένο σχέδιο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.
Τα πλεονάσματα αυτά, σε αντίθεση με τα πλεονάσματα του παρελθόντος, προήλθαν από την ανάπτυξη και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και όχι από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Τα μέτρα, συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ, εστιάζουν στη μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και συγκεκριμένα στις οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, στους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία.
Επίσης, δίνεται σημαντική ώθηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ενισχύεται με 500 εκ. ευρώ ετησίως, για να αυξηθούν οι επενδύσεις και να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η στέγη είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια, ενώ η στήριξη των συνταξιούχων είναι υπόθεση δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.
Ακούμε τους πολίτες. Κατανοούμε τις αγωνίες τους και απαντάμε με παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται σε προσωρινές, αλλά σε μόνιμες λύσεις. Όσο η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα τόσο όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός «τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Τα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσουμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα επιστρέψουν το μέρισμα της συλλογικής ανάπτυξης πίσω στους πολίτες».
Και βέβαια, να μην ξεχνάμε τα σημαντικά τα οποία έχουν ήδη γίνει: από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της βασικής αμοιβής και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέχρι τις βελτιώσεις στις αποδοχές των ενστόλων, των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, αλλά και τις μειώσεις 72 άμεσων και έμμεσων φόρων από το 2019 μέχρι σήμερα, όπως ο μειωμένος εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά παραπάνω από 30%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ο περιορισμός του τέλους επιτηδεύματος.
Ποιες στρατηγικές θεωρείτε απαραίτητες για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τη στεγαστική κρίση;
Το στεγαστικό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και γι’ αυτό η Κυβέρνησή μας υλοποιεί ένα σύνολο 40 παρεμβάσεων ύψους 6,5 δις. Ευρώ για την αύξηση των διαθέσιμων σπιτιών, τόσο προς αγορά, όσο και προς ενοικίαση, την μείωση των τιμών των ενοικίων και την στήριξη των συμπολιτών μας, κυρίως των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι ή να νοικιάσουν ευκολότερα. Η επιδότηση του ενοικίου, με την επιστροφή του ενός ενοικίου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, είναι ένα μόνο μέτρο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
Έχουμε προχωρήσει ήδη σε πρωτοβουλίες όπως ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες αστικές και τουριστικές περιοχές και η αυστηρότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρηματικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, η απαλλαγή των ιδιοκτητών που μετατρέπουν μια βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια από φορολογία εισοδήματος από ενοίκια για 3 χρόνια, η φορολογική απαλλαγή έως 16.000 ευρώ για ιδιοκτήτες οι οποίοι εκτελούν εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης στα σπίτια τους, το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ (200 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης και 100 εκατ. από εθνικού πόρους), το πολύ σημαντικό πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” για την ανακαίνιση παλαιών κλειστών ακινήτων, καθώς και το πρόγραμμα άτοκων δανείων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών ακινήτων.
Επίσης, από το 2026 οι τράπεζες θα καταβάλλουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους και τα οποία παραμένουν κλειστά. Και, φυσικά, το εμβληματικό πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής για την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο σε όλες του τις εκφάνσεις για τη δημιουργία νέων κατοικιών, ένα μέρος των οποίων θα μπορεί να διατεθεί με ευνοϊκούς όρους σε μελλοντικούς ενοικιαστές. Οι πολίτες βλέπουν ότι, όταν μπορούμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας, η Κυβέρνησή μας έχει ως πρώτο μέλημα να φροντίζει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολη οικονομική θέση.
Πώς αποτιμάτε το πολιτικό σκηνικό σήμερα έτσι όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις;
Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι η φωτογραφία της στιγμής. Σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία όχι απλά κρατά τα ποσοστά της, αλλά ανακάμπτει σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Και βλέπουμε ότι και στις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται καταγράφεται σαφώς αυτή η ανάκαμψη. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης του κεντροαριστερού χώρου που ακολούθησαν τη λογική της λάσπης και που χαρακτηρίζονται από πολιτική ένδεια εμφανίζουν νέες απώλειες, ενώ τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα πατούν πάνω στο πολιτικό momentum και στο θυμικό των πολιτών. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός διατηρεί την κυριαρχία του έναντι των αντιπάλων του, με την κυβέρνηση να ενισχύει την πολιτική της ανθεκτικότητα, συνεχίζοντας το έργο της και υλοποιώντας μικρές ή μεγάλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες.
Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου. Τι σηματοδοτεί αυτό;
H Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2014/89/ΕΕ, τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή η πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. Και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη και καταρτίστηκε μετά από διαβούλευση με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα μίας συντεταγμένης -και όχι αποσπασματικής- οριοθέτησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως, μεταξύ άλλων, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή, η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας και ιδιαίτερα των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και των υπεράκτιων αιολικών μας πάρκων, η ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιφέρειας της.