Κυριακή 22 Ιουνίου 2025


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΔήμητρα Φραγκούλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: «Ο πληθωρισμός τροφίμων επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές»

Δήμητρα Φραγκούλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: «Ο πληθωρισμός τροφίμων επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές»

Η Δήμητρα Φραγκούλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος δίνει πρακτικές συμβουλές για σωστή διατροφή σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής;

Ως ισορροπημένη χαρακτηρίζεται η διατροφή που παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες και αναλογίες, με στόχο την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας , αλλά και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.  Αυτό σημαίνει κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από διαφορετικές ομάδες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πηγές πρωτεϊνών (κρέας, ψάρι, αυγό, όσπρια κ.ά.), λίπη, έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η σύσταση μιας υγιεινής διατροφής εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά,  το μεταβολισμό, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, την κατάσταση της υγείας και τη φαρμακευτική αγωγή (αν υπάρχει) του κάθε ατόμου.

Ένα χρήσιμο εργαλείο αναφορικά με τις ενδεδειγμένες μερίδες από κάθε ομάδα τροφίμων για κάθε στάδιο της ζωής (βρεφική, παιδική, εφηβική ηλικία και ενήλικες), είναι ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός.

Πόσο επηρεάζει ο πληθωρισμός των τροφίμων τις διατροφικές επιλογές των νοικοκυριών στην Ελλάδα σήμερα;

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές, κυρίως καθορίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών και την ποσότητα που μπορούν να καταναλώσουν.

Όταν οι τιμές αυξάνονται, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα πλήττονται περισσότερο. Γεγονός που συχνά οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση γενικά, σε αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ή φθηνότερων εναλλακτικών προϊόντων, που δύνανται να είναι λιγότερο θρεπτικά.

Επιπλέον, ομάδες τροφίμων όπως του κρέατος, άλλων πρωτεϊνικών τροφίμων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών που θα έπρεπε να καταναλώνονται καθημερινά, καταλήγουν να ανάγονται σε πολυτελή αγαθά, λόγω του υψηλού κόστους διάθεσης.

Οι αλλαγές αυτές, μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών και συνολικά χειρότερους δείκτες υγείας.

Πώς μπορεί ένας διατροφολόγος να βοηθήσει τους πολίτες να τρώνε υγιεινά μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού;

Ένας σωστά καταρτισμένος διατροφολόγος μπορεί να συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στη διατροφική εκπαίδευση των ατόμων μιας οικογένειας, με στόχο την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με λιγότερο κόστος. Η επιμόρφωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους συνδυασμούς τροφίμων που θα επιφέρουν την καλύτερη δυνατή απορρόφηση, τα τρόφιμα που είναι θρεπτικά πυκνά και πρακτικές συμβουλές στην αγορά και τη διατήρησή τους.

 

Συνοπτικά, κάποιες συμβουλές για χαμηλότερο κόστος είναι οι εξής:

  • Προγραμματίστε τα γεύματά σας
  • Χρησιμοποιήστε οικονομικές πηγές πρωτεΐνης
  • Στα ψώνια να έχετε προετοιμάσει λίστα αγορών, ιδανικά και τις απαιτούμενες ποσότητες
  • Μαγειρέψτε πιο πολύ στο σπίτι (γεύματα και σνακ)
  • Μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες και αξιοποιήστε τα ‘leftovers’
  • Πηγαίνετε για ψώνια χορτάτοι
  • Αγοράστε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Αποφύγετε όσο μπορείτε το ‘fast food’
  • Προτιμήστε τις προσφορές
  • Αγοράστε προϊόντα εποχής
  • Επιλέξτε χύμα προϊόντα (όπως όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί)

Ακολούθως, πρακτικές συμβουλές για να παραμένουν φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι οι εξής:

  1. Βεβαιωθείτε ότι είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται, όταν ψωνίζετε 
  2. Μην τα πλύνετε και μην τα κόβετε πριν την αποθήκευση
  3.    Αποθηκεύστε τα στη σωστή θερμοκρασία και σε καθαρό μέρος
  4.    Ξεχωρίστε τα και μην τα στοιβάζετε
  5.    Προσέξτε τα σκεύη αποθήκευσης

 

Τέλος, οι συνδυασμοί για μέγιστη δυνατή απορρόφηση είναι οι εξής:

  • Λυκοπένιο και κάποια λιπαρή ύλη
  • Φυτικός σίδηρος και βιταμίνη C
  • Φυτικός σίδηρος και ζωική πρωτεΐνη
  • Ασβέστιο και βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες και ακόρεστα λιπαρά
  • Φυτικές πρωτεΐνες και δημητριακά
  • Προβιοτικά και πρεβιοτικά

 

Πώς εξελίσσεται το επάγγελμα του διατροφολόγου σήμερα; 

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί η σημασία του ρόλου του διατροφολόγου, λόγω της έξαρσης των διατροφικών διαταραχών, των νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, αλλά και της επισιτιστικής κρίσης και της ανάγκης για εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Η εμφάνιση συμβούλων διατροφής, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν έχουν τη νομική κατοχύρωση να χορηγούν διατροφικά προγράμματα, λόγω έλλειψης των κατάλληλων σπουδών, φαίνεται ότι μπορεί να παραπλανήσει το κοινό. Άμεσο επακόλουθο είναι η υιοθέτηση διατροφικών πρακτικών, επικίνδυνων για την υγεία.

Για το λόγο αυτό, πρέπει ο κόσμος να απευθύνεται σε Διαιτολόγους-Διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι δεν είναι απλά αδυνατιστές. Αντιθέτως, η συνεισφορά τους κρίνεται απαραίτητη σε πολλούς τομείς. Εργάζονται σε κλινικές, ως μέλη πολύ-επιστημονικών ομάδων για τη θεραπεία κλινικών παθήσεων, στη βιομηχανία τροφίμων, σε επαγγελματικούς χώρους, στην τροφοδοσία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε φορείς μαζικής σίτισης.



Ροη Ειδήσεων