Η διαχείριση του μεταναστευτικού στα Δωδεκάνησα και στο σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπήρξε και παραμένει μια σύνθετη πρόκληση επισημαίνει ο Βασίλης Υψηλάντης, Κοσμήτορα της Βουλής, Προέδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βουλευτής Δωδεκανήσου σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αναθεωρητικές τάσεις της Άγκυρας;
Η αντιμετώπιση των αναθεωρητικών τάσεων της Άγκυρας προϋποθέτει στρατηγική ετοιμότητα και ψυχραιμία, διπλωματική εγρήγορση και πολυεπίπεδες συμμαχίες. Οι προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας, κατά τη γνώμη μου, οφείλουν να εστιάσουν σε ορισμένους βασικούς άξονες:
Πρώτον, η Ελλάδα, συστηματικά και με αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας την αμυντική της δυνατότητα και την αποτρεπτική της ισχύ μέσα από στοχευμένες εξοπλιστικές πρωτοβουλίες, οφείλει να πρωτοστατεί στις ενωσιακές πρωτοβουλίες για την άμυνα και την κοινή εξωτερική πολιτική, εμβαθύνοντας και τις διμερείς της στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, Αραβικές χώρες αλλά και με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Δεύτερον, σταθερή πυξίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τρίτον, σε η ευρωπαϊκή διπλωματία οφείλει να υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι η σχέση της με την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι «à la carte». Προοπτική της Τουρκίας στην Ευρώπη, δεν μπορεί να υπάρξει αν έμπρακτα δεν σέβεται τις αρχές αυτές που βασίζεται η ύπαρξη και λειτουργία της Ε.Ε και σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Τα Δωδεκάνησα αντιμετωπίζουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια. Πώς αξιολογείτε την ως τώρα διαχείριση του μεταναστευτικού, και ποιες πρωτοβουλίες θεωρείτε αναγκαίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών;
Η διαχείριση του μεταναστευτικού στα Δωδεκάνησα και στο σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπήρξε και παραμένει μια σύνθετη πρόκληση, που συνδέεται τόσο με εξωτερικούς γεωπολιτικούς παράγοντες όσο και με την ανάγκη για αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε σημαντικά βήματα:
- Μείωσε δραστικά τις ροές σε σχέση με το 2019, μέσα από ενίσχυση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, την αναδιάρθρωση του Λιμενικού και την αναβάθμιση των δομών.
- Μείωσε τον αριθμό των διαμενόντων αιτούντων άσυλο στα νησιά με ένα πιο οργανωμένο σύστημα μεταφοράς στην ενδοχώρα και επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.
- Ενίσχυσε την τοπική ασφάλεια και τη διαφάνεια στη λειτουργία των δομών υποδοχής.
Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις λόγω της γεωγραφικής θέσης των Δωδεκανήσων και των μεταβαλλόμενων συνθηκών σε Τουρκία και Μέση Ανατολή.
Για το μέλλον, κρίνω αναγκαίες τις εξής πρωτοβουλίες:
- Πρέπει να θωρακιστούν τα θαλάσσια σύνορα και με ευρωπαϊκή συνδρομή:
Η FRONTEX πρέπει να μετασχηματιστεί σε πραγματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό φύλαξης εξωτερικών συνόρων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος μιας ευρωπαϊκής κρίσης. - Επιτάχυνση της επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο:
Χρειάζεται περισσότερη ευελιξία σε επίπεδο συμφωνιών επανεισδοχής, ιδιαίτερα με τρίτες χώρες, αλλά και αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. - Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ανταποδοτικά μέτρα:
- Διαφανής και ασφαλής λειτουργία των υφιστάμενων δομών.
- Μόνιμη ευρωπαϊκή πολιτική κατανομής και αλληλεγγύης:
Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αποθήκη ψυχών. Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να εγγυάται δεσμευτική αναλογική κατανομή προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη.
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει την ανθρωπιά με την ασφάλεια και τη ρεαλιστική διαχείριση με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας στα Δωδεκάνησα. Ποιες δράσεις θεωρείτε απαραίτητες για την περαιτέρω στήριξη του;
Ο τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στα Δωδεκάνησα, στηρίζει χιλιάδες οικογένειες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει ζωή σε μικρά και μεγάλα νησιά όλο τον χρόνο. Η πρόκληση, όμως, σήμερα είναι η μετάβαση από την ποσοτική στην ποιοτική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών.
Πιστεύω πως οι βασικές δράσεις για την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού στα Δωδεκάνησα είναι οι εξής:
- Επέκταση της τουριστικής περιόδου και ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού:
Πολιτιστικός, συνεδριακός, αθλητικός, θρησκευτικός και ιατρικός τουρισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί επιμήκυνσης της σεζόν. Επενδύσεις σε υποδομές και βιώσιμες μεταφορές.
Βιώσιμα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και βελτίωση της ακτοπλοϊκής συνδεσιμότητας. - Πράσινος και βιώσιμος τουρισμός:
Τα Δωδεκάνησα πρέπει να γίνουν πρότυπο οικοτουριστικού προορισμού. Με κίνητρα για τη μετάβαση σε μονάδες μηδενικού αποτυπώματος, διαχείριση απορριμμάτων, προστασία βιοποικιλότητας και ήπια ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές. - Στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων:
Προγράμματα χρηματοδότησης, επιμόρφωσης, ψηφιακής αναβάθμισης και σύνδεσης με διεθνείς τουριστικές πλατφόρμες πρέπει να είναι στοχευμένα και προσβάσιμα σε κάθε νησί. - Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης:
Η νέα γενιά επαγγελματιών του τουρισμού χρειάζεται δεξιότητες στη φιλοξενία, την ξενόγλωσση επικοινωνία, την ψηφιακή προβολή και την πράσινη οικονομία. - Στοχευμένη διεθνής προβολή των νησιών.
Κύριε Υψηλάντη, ποιο θεωρείτε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα; Υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προωθείτε ή σχεδιάζετε στο κοινοβουλευτικό σας έργο;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Δωδεκάνησα –αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα– είναι η καταφανής αδικία και η έλλειψη στην ουσία ισονομίας με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, λόγω του ακριβού κόστους ζωής που δημιουργεί η απόσταση από το κέντρο σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικών αποκατάστασης της αδικίας αυτής. Ευρωπαϊκά αποδεκτό μέτρο είναι η θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που οφείλει να επαναφέρει η Κυβέρνηση, μετά την κατάργηση τους με το 3ο Μνημόνιο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπρόσθετα θέλω να επισημάνω την πίεση που ασκείται στις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της τουριστικής υπερφόρτωσης τους θερινούς μήνες, σε συνδυασμό με τη νησιωτικότητα και τη γεωγραφική απομόνωση. Προσωπικά εργάζομαι σταθερά για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, αλλά και με άλλες παρεμβάσεις όπως για την ανάγκη θεσμοθέτησης “νησιωτικών κριτηρίων” σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των νησιών μας – τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών όσο και εθνικών πολιτικών, για την υγειονομική θωράκιση των νησιών, για τη θέσπιση ολοκληρωμένων σχεδίων για τη στέγαση των εργαζομένων στα νησιά. Για τα θέματα ακτοπλοΐας και αεροπορικής συνδεσιμότητας, με στόχο την ενίσχυση της τακτικότητας και της προσβασιμότητας, αλλά και την προστασία των κατοίκων από τις επιπτώσεις του κόστους μετακίνησης. Τα Δωδεκάνησα έχουν τεράστια αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις. Ο ρόλος μου είναι να λειτουργώ ως γέφυρα ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την εθνική διοίκηση, με τεκμηριωμένο λόγο, επιμονή και προσήλωση στο συμφέρον των νησιωτών.