Σάββατο 26 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτική51 Χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Μηνύματα ενότητας και πολιτικές...

51 Χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Μηνύματα ενότητας και πολιτικές απουσίες στη δεξίωση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου η καθιερωμένη δεξίωση – ένας θεσμός που εδώ και δεκαετίες τιμά την ιστορική αυτή καμπή για τον ελληνικό λαό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου «μια ιστορική καμπή στην πορεία του Ελληνισμού», ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο παραμένει «μια ανοικτή πληγή» για τον Ελληνισμό. Επισήμανε ακόμη ότι «οι αλλεπάλληλες κρίσεις δεν κλόνισαν σοβαρά το μεταπολιτευτικό μας οικοδόμημα» και κάλεσε σε διαρκή εγρήγορση για τη διατήρηση των θεμελίων του. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε την γενέθλια ημέρα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Τιμούμε επίσης με βαθύτατο σεβασμό όλους τους πολίτες που αντιστάθηκαν στο σκοτάδι της δικτατορίας και αγωνίστηκαν για την επιστροφή στη δημοκρατική νομιμότητα θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους», ανέφερε.


Η φετινή εκδήλωση, ωστόσο, σημαδεύτηκε και από πολιτικές απουσίες. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Η θέση μου είναι δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης». Ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης αιτιολόγησε την απουσία του λέγοντας: «Δεν μας αρέσουν οι χειραψίες με βρώμικα χέρια», ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Αρνούνται τον δημοκρατικό διάλογο οπότε δεν θα συμμετάσχω».

Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας είχε σαφείς αναφορές στη σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ δεδομένη», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση απέναντι σε σύγχρονες απειλές όπως «η διαστρέβλωση της αλήθειας και η τοξική παραπληροφόρηση των άκρων».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σημείωσε: «Την σημερινή μέρα, πρέπει να την τιμούμε και να την θυμόμαστε για πάντα. Θα πρέπει να είναι οδηγός για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας αλλά και για τη τωρινή Ευρώπη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι «η ιστορική μνήμη υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», ενώ υπογράμμισε: «Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να γυρίσει σελίδα. Να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ευημερίας, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστήριξε πως «διεκδικούμε μία Δημοκρατία που δεν φοβάται την Αλήθεια και τη Διαφάνεια. Που δεν θα αφήνει τους πολίτες της χωρίς Οξυγόνο».

Το ΚΚΕ επανέφερε τον προβληματισμό για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της μεταπολιτευτικής πορείας: «Η ιστορική περίοδος της λεγόμενης “μεταπολίτευσης” προσφέρεται για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το σήμερα, για τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελος της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας».

Η Νέα Αριστερά, τέλος, υπογράμμισε ότι «οι αγώνες για Δημοκρατία, ειρήνη και δικαιοσύνη δεν τελειώνουν ούτε αποτελούν μία επέτειο. Συνεχίζονται και θα συνεχίζονται».



Ροη Ειδήσεων