Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στη σημερινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων – ενός στο Αιγαίο και ενός στο Ιόνιο. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέφερε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για «μονομερείς ενέργειες» που αντιβαίνουν στο πνεύμα συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η δημιουργία Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο δεν έχει νομικές συνέπειες, καθώς – όπως υποστηρίζει – η κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένους γεωγραφικούς σχηματισμούς παραμένει αμφισβητούμενη.
«Οι μονομερείς ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία των παράκτιων κρατών, ακόμη και σε περιβαλλοντικά θέματα», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για συνεργασία, εφόσον – όπως σημειώνεται – διαφυλαχθεί η ισότητα.
Παράλληλα, η Άγκυρα αφήνει αιχμές για τη σκοπιμότητα της ελληνικής πρωτοβουλίας, υπονοώντας ότι περιβαλλοντικά επιχειρήματα μπορεί να αξιοποιούνται για πολιτικά οφέλη:
«Οι προσπάθειες εκμετάλλευσης οικουμενικών αξιών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα έχουν αποτέλεσμα όταν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο που αγγίζει τα διαφιλονικούμενα ζητήματα του Αιγαίου».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προανήγγειλε και δικά του περιβαλλοντικά σχέδια για τις θαλάσσιες περιοχές, ενώ έκλεισε την ανακοίνωσή του με αναφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκ. 2023), καλώντας σε ειλικρινή και συνολική προσέγγιση στα ζητήματα Ελλάδας–Τουρκίας «με βάση την ισοτιμία, το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία».
Η αντίδραση της Άγκυρας προστίθεται στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στο Αιγαίο, παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες.