περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τη δυναμική εξέλιξη του τρέχοντος Περιφερειακού Προγράμματος ΠΕΠ «Αττική 2021 – 2027» και τους πυλώνες ανάπτυξής του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης της προόδου των σχετικών δράσεων που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, ενώ με αφορμή τον υψηλό ρυθμό εντάξεων και πληρωμών, τόνισε ότι στόχος είναι «να καταστεί η Αττική μια από τις ισχυρότερες Περιφέρειες της Ευρώπης».
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Παναγιώτης Πανταζάκος, εξήρε τη στρατηγική της Περιφέρειας για τον «πολύ υψηλό ρυθμό υλοποίησης» του προγράμματος, σημειώνοντας ότι αυτό «θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ 2028 – 2034 που θα ξεκινήσει σύντομα».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες, ανέφερε ότι πρόκειται για:
- Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ως «εθνική και περιφερειακή αναγκαιότητα», με το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, στηρίζεται ενεργά η παραγωγή, η καινοτομία και οι θέσεις εργασίας.
- Τη νέα γενιά, μέσα από την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, κτιριακά και ενεργειακά, όπως το συγκρότημα Γκράβας με χρηματοδότηση άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ.
- Το περιβάλλον με στόχευση η Αττική να ενταχθεί στις πιο πράσινες ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Μέσα από την εγκεκριμένη Στρατηγική ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων) για τους Μητροπολιτικούς Χώρους Πρασίνου, και την αναβάθμιση των τριών εμβληματικών πάρκων του Λεκανοπεδίου: το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Ενώ σε συνέργεια με θεσμικούς εταίρους προχωρά η δημιουργία ενός ζωντανού δίκτυου προσβάσιμων, αειφόρων και φιλικών χώρων πρασίνου, που μετατρέπουν το αστικό τοπίο σε χώρο ζωής και συμμετοχής.
- Τον πολιτισμό ως κινητήρια δύναμη συνοχής, ταυτότητας και ανάπτυξης. Μέσω της πρώτης ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τον Πολιτισμό, ύψους 40 εκατ. ευρώ αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά και στηρίζεται η σύγχρονη δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η Β’ φάση αποκατάστασης του Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας, έως τις παρεμβάσεις σε Πειραιά, Μαραθώνα, Αιγόσθενα, Λαύριο και Μέγαρα. Νέα μουσεία και πολιτιστικά κέντρα στην καρδιά της Αθήνας, ψηφιακές εφαρμογές, δίκτυα πολιτιστικής επιχειρηματικότητας κ.ά.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως «βούληση της Περιφερειακής Αρχής είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε να πάει χαμένη ούτε μια ευκαιρία για την Αττική. Το ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί για μας τη μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης κι ευημερίας. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι, να μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη».
Εξάλλου την «ιδιαίτερη θέση» που κατέχει η Περιφέρεια Αττικής στον «στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού, για την αναπτυξιακή αξιοποίηση δράσεων και έργων πολιτισμού», επισήμανε στο μήνυμά της η υπουργός Λίνα Μενδώνη, παρατηρώντας ότι «κοινή φιλοδοξία όλων μας είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το τρέχον ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων και έργων υποδομής που θα συμβάλουν στην ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Επισήμανε ότι στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής, η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού όλο τον χρόνο και η διασύνδεση μνημείων και φυσικών τοπίων μέσω πολιτιστικών διαδρομών. Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σημασία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τον Πολιτισμό, με πόρους του ΠΕΠ και στην «εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία με την Περιφέρεια για την υλοποίηση των έργων».
Την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και των μεγαλύτερων έργων, ανέπτυξε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του, Δημήτρης Δρόσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα των περαιτέρω πρωτοβουλιών για μείωση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Συγκρίνοντας δε, την πορεία των Προγραμματικών Περιόδων 2014-2020 και 2021-2027 για χρονικό διάστημα 34 μηνών από την έγκρισή τους, προκύπτει ότι:
- Κατά την πρώτη περίοδο η συνολική δημόσια δαπάνη ανερχόταν σε 1,05 δισ. ευρώ, η ενεργοποίηση προσκλήσεων έφθανε τις 67 (ποσό 646,9 εκατ. ευρώ και ποσοστό 61,61%), ενώ τα ενταγμένα έργα ανέρχονταν σε 242 (ποσό 507,74 εκατ. ευρώ και ποσοστό 48,35%).
- Κατά την τρέχουσα περίοδο η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 1,18 δισ. ευρώ, η ενεργοποίηση προσκλήσεων τις 172 (ποσό 1,18 δισ. ευρώ και ποσοστό 73,31%), ενώ τα ενταγμένα έργα ανέρχονται σε 473 (ποσό 860 εκατ. ευρώ και ποσοστό 53,24%).
Τα τέσσερα έργα στρατηγικής σημασίας είναι:
- Η κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.
- Η κατασκευή νέας χάραξης και βελτίωσης υφιστάμενης στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, προϋπολογισμού 40,4 εκατ. ευρώ.
- Ο ποδηλατικός άξονας Φαληρικός Όρμος – Κηφισιά (Βόρειο τμήμα Γκάζι-Κηφισιά), προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.
- Η αποκατάσταση – επισκευή και αλλαγή χρήσης διατηρητέου κτίσματος πρώην Λυσσιατρείου (Δημιουργία Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας), προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Παναγιώτης Πανταζάτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τις επιτυχείς στρατηγικές της Περιφέρειας στις χωρικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ενώ για τη μεγάλη ανάπλαση στον Φαληρικό Όρμο, ένα έργο, που, όπως είπε, «προχώρησε μετά από δύσκολες και μακροχρόνιες συζητήσεις με την Ε.Ε., χάρη στη μεγάλη παρέμβαση του περιφερειάρχη».
Για το ζήτημα αυτό, ο Νίκοε Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι το Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «ενέκρινε τους όρους διακήρυξης για το έργο στον Φαληρικό Όρμο και θα είναι στον «αέρα» το επόμενο 10ήμερο, «ταυτόχρονα με την υπογραφή της παραχώρησης από την ΕΤΑΔ και το υπ. Οικονομικών του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Taekwondo, στην Περιφέρεια».
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής ΕΣΠΑ Χρήστος Κύρκογλου παρατήρησε ότι: «Οι δείκτες πορείας του Προγράμματος είναι πάνω από τον μέσο όρο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «κατάθεσης ώριμων μελετών από τους δικαιούχους φορείς, προκειμένου να προτεραιοποιηθούν ανάγκες και να υλοποιηθεί επιτυχώς ο ολιστικός στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων».
Τέλος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Γεωργόπουλος ευχαρίστησε για τη «διαρκή και ουσιαστική» στήριξη της Περιφέρειας στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στην παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2023, που ανέδειξε τις πραγματικές δυνάμεις και τις προοπτικές της πόλης, σημείωσε ότι «tο ίδιο μέλλον διαμορφώνεται καθημερινά μέσα από τις δυνατότητες που μας προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ».