Κυριακή 20 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΔιακομματικό «ναι» στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Σταθερός πυλώνας οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Διακομματικό «ναι» στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Σταθερός πυλώνας οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Τη σθεναρή και διακομματική στήριξη που απολαμβάνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαίωσε η ακρόαση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, υποψήφιας πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Η διαδικασία ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με φόντο τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας.

Κατά την ακρόαση, μέλη της Επιτροπής επανέλαβαν την ανάγκη ενίσχυσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επαφές με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσινγκτον, έκανε ειδική αναφορά στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του διμερούς πλαισίου άμυνας.


«Απολύτως βάσιμες» οι ανησυχίες για την Τουρκία

Η κα Γκίλφοϊλ, απαντώντας σε ερωτήσεις των γερουσιαστών, αναγνώρισε ως «βάσιμες» τις ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι παρόμοιες επιφυλάξεις διατυπώνονται και από άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για την πιθανότητα περαιτέρω εξοπλισμού της Τουρκίας με προηγμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως τα F-35.

Η ίδια εξήρε τη συνεπή στάση της Ελλάδας ως προς τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, με αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ – μία από τις υψηλότερες αναλογικά στον κόσμο.

Σαφείς θέσεις από Γερουσιαστές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζιμ Ρις, ανέφερε με έμφαση ότι θα συνεχίσει να μπλοκάρει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, επικαλούμενος τις διαρκείς διεκδικήσεις της Άγκυρας εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Επισήμανε δε ότι η διεθνής κοινή γνώμη δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης λόγω περιορισμένης κάλυψης από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν επέμεινε στη σημασία του Διεθνούς Δικαίου για την αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα. Η κα Γκίλφοϊλ δεσμεύθηκε ότι θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις του State Department και της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενώ ανέφερε πως προτεραιότητά της είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Βαν Χόλεν κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πως η αμερικανική πλευρά οφείλει να στηρίξει την εφαρμογή του, όπου αυτό απειλείται.



Ροη Ειδήσεων