Κλίμα πολιτικής έντασης επικρατεί σήμερα στη Βουλή, ενόψει της κρίσιμης μυστικής ψηφοφορίας για την ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή στη Δικαιοσύνη, σε σχέση με τις ευθύνες που αποδίδονται για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, με τη μυστική φύση της διαδικασίας να προκαλεί ανησυχίες για πιθανές διαρροές από την επίσημη κομματική γραμμή.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια πραγματοποιείται βάσει του πορίσματος της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», που αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στον Ευαγγελισμό Λάρισας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης από τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος» σε βαθμό πλημμελήματος, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2023, όπως περιγράφεται στο διαβιβαστικό της Επιτροπής.
Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, ζητείται η απευθείας παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο. Τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκπροσωπήσει στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μηταράκης, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Η διαδικασία έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με σχεδόν όλα τα κόμματα να έχουν αποχωρήσει από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής, καταγγέλλοντας “μεθοδεύσεις και έλλειψη διαφάνειας”, με μόνη εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΚΚΕ επέλεξε να απέχει πλήρως από τη διαδικασία.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ασκεί σφοδρή κριτική, τονίζοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία “απέρριψε χωρίς επαρκή αιτιολόγηση” το αίτημα για εξέταση μαρτύρων, γεγονός που – όπως υποστηρίζει – πλήττει τη θεσμική εγκυρότητα της διερεύνησης. Καταγγέλλει επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία “παρέκαμψε την Επιτροπή” με την απευθείας παραπομπή του πρώην υπουργού, ενέργεια που χαρακτηρίζεται από το κόμμα ως “αντισυνταγματική και παράνομη επιλογή”.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, “το Σύνταγμα καταστρατηγείται, προκειμένου να παρασχεθεί το τελευταίο στάδιο προστασίας στον κ. Καραμανλή και η συγκάλυψη να ολοκληρωθεί“, με την πρόταση της πλειοψηφίας να περιγράφεται ως “τελική πράξη στην επιχείρηση συγκάλυψης και προστασίας του πρώην Υπουργού“.
Παρόμοια στάση τηρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Προανακριτική Επιτροπή όφειλε να τηρήσει το θεσμικό πλαίσιο – όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – ώστε να διαμορφωθεί μια δίκαιη και έγκυρη απόφαση. Η επιλογή να παρακαμφθεί η πλήρης προδικασία και να σταλεί η υπόθεση απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το κόμμα, εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα και ενδέχεται να ακυρώσει τη διαδικασία στο σύνολό της.