Περίπου 200 μετανάστες έφτασαν σήμερα στον Πειραιά από την Κρήτη, στο πλαίσιο της επιχείρησης μεταφοράς φιλοξενούμενων από δομές του νησιού προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος Στέλλα σε ζωντανή μετάδοση, το πρώτο πλοίο από τα Χανιά αφίχθη λίγο πριν τις 06:30, μεταφέροντας 94 άτομα. Ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού φρόντισαν για την ομαλή αποβίβαση, ενώ «τα δύο πούλμαν που είχαν φτάσει νωρίτερα περιμένουν να τους παραλάβουν», όπως δήλωσε.
Στις 07:00, δεύτερο πλοίο από το Ηράκλειο έφτασε μεταφέροντας περίπου 100 ακόμη μετανάστες, οι οποίοι είχαν διαμείνει σε δομή στο Ρέθυμνο. Η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη υπό τον συντονισμό των αρχών, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και της αποσυμφόρησης των νησιών.
Οι νέες αφίξεις στην Κρήτη, κυρίως από τη Λιβύη, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα – φτάνοντας τις 9.500 από την αρχή του έτους, με αύξηση πάνω από 350% σε σχέση με το 2023. Ο καιρός λειτουργεί προς το παρόν ως φυσικό φρένο σε νέες διελεύσεις.
Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προβλέπεται η αναχώρηση περίπου 800 μεταναστών από την Αφρική. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συλλήψεις διακινητών – με 8 πρόσφατες στο Λαύριο και 18 ακόμη στα Χανιά, ανάμεσα στους 860 προσωρινά φιλοξενούμενους στην Αγυιά.
Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες της Κρήτης, όπου παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την «αποσυμφόρηση της κατάστασης». Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα «αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής», με στόχο τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη», σημειώνοντας πως οι μετανάστες θα πρέπει να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης διαβεβαίωσε ότι η νέα δομή που εξετάζεται στο νησί «δεν μιλάμε για μια φυλακή». Αντίστοιχα, ο Γιώργης Μαρινάκης ανέφερε ότι «η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση» και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος «στη ρίζα του, που είναι απέναντι στο Τομπρούκ».
Δεν έγινε ακόμη γνωστό το πού ακριβώς θα δημιουργηθεί η νέα δομή, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.
Την ίδια ώρα, στη Βουλή εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ η τροπολογία για την προσωρινή αναστολή, για τρεις μήνες, της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου από μετανάστες που εισέρχονται από τη Βόρεια Αφρική. Την πρόταση στήριξαν η Νέα Δημοκρατία, η Ελληνική Λύση και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Το ΠΑΣΟΚ και η Νίκη δήλωσαν «παρών», με τον Νίκο Βρεττό να διαφοροποιείται.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι απαραίτητο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα κυκλώματα διακίνησης: «Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση… Οι παράνομα εισελθόντες θα κρατούνται και θα κινείται η διαδικασία επιστροφής τους χωρίς να καταγράφονται ως αιτούντες άσυλο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι «όποιος είναι παράνομος η ποινή καταδίκης του δεν θα μπορεί να ανασταλεί ή να μετατραπεί», εκτός αν ζητήσει επαναπατρισμό. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη και η μείωση επιδομάτων.
Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε: «Έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόσθεσε πως «για εμάς δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα».
Αντίθετα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η άμεση αξιολόγηση της αίτησης ασύλου, η απόρριψη και ο επαναπατρισμός… Να σταματήσει η Νέα Δημοκρατία τα επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια». Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, ασκήθηκε έντονη κριτική: Ο Γιάννης Δελλής από το ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά «Παίζουν τις ζωές τους και των παιδιών τους κορώνα γράμματα για το άσυλο το κάνουν;». Ο Στυλιανός Φωτόπουλος σχολίασε ειρωνικά πως «σας καλωσορίζουμε στη γραμμή της Ελληνικής Λύσης». Η Πέττυ Πέρκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «τροπολογία στίγμα στη δημοκρατία».
Η στάση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε σχόλια από την κυβέρνηση. Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τη θέση του κόμματος ως «στάση Πόντιου Πιλάτου», κατηγορώντας το για ασάφεια και σύγχυση. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίζοντας στη Βουλή “παρών”, έδειξε ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας παραμένει μονίμως “απών”».
Ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Θέλουν να εκφράσουν τον δημοκρατικό κόσμο με “παρών” στην τροπολογία Πλεύρη; Δεν υπάρχει μέση γραμμή με τον τραμπικό λαϊκισμό του κ. Πλεύρη και του κ. Μητσοτάκη».