Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 στάθηκε κομβικό γεγονός, καθώς αποτέλεσε αφορμή για χιλιάδες εγκληματικά στοιχεία να βρουν διέξοδο μέσω της προσφυγικής οδού, προσποιούμενοι ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον πολιτικό διωγμό, αρκετοί εισήλθαν στην Ελλάδα ζητώντας διεθνή προστασία.
«Άσυλο τέλος». Με αυτή τη φράση τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτούν την έναρξη μιας εκτεταμένης επιχείρησης ανακλήσεων ασύλου σε Τούρκους υπηκόους που, αν και παρουσιάστηκαν ως πρόσφυγες, αποδείχθηκε ότι ενέχονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.
Τα αυξανόμενα περιστατικά βίας –συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και ένοπλων επιθέσεων– με εμπλεκόμενους μέλη της τουρκικής μαφίας έχουν προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές αρχές. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης, η ΕΛ.ΑΣ. συλλέγει και επαναξιολογεί υποθέσεις προκειμένου να δρομολογηθεί η ακύρωση της διεθνούς προστασίας και η ενδεχόμενη έκδοση στην Τουρκία.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από δέκα ανακλήσεις ασύλου για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. Μετά την ανάληψη του Υπουργείου Μετανάστευσης από τον Μάκη Βορίδη και την ενίσχυση της συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον Θάνο Πλεύρη, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέα στρατηγική. Όλες οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους ελέγχονται πλέον υποχρεωτικά για τυχόν ποινικές εκκρεμότητες, ενώ για όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο, κινείται διαδικασία ανάκλησης με συντονισμένες ενέργειες της Κρατικής Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Ασύλου.
Η δράση της τουρκικής μαφίας στην Ελλάδα έχει πλέον λάβει διαστάσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από καφετέρια στον Κολωνό είναι ενδεικτικό της απειλής. Στόχος ήταν Τούρκος πολίτης, ωστόσο τραυματίστηκε και ένας Έλληνας αστυνομικός που βρισκόταν εντός του καταστήματος.
Το καλοκαίρι του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ξεκίνησε ένα μαζικό κύμα φυγής προς την Ελλάδα. Πολλοί από τους αιτούντες ήταν πράγματι διανοούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή επιχειρηματίες. Ωστόσο, μαζί τους παρεισέφρησαν και κοινοί εγκληματίες, μαφιόζοι ή άτομα που συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την πίεση και την υποστελέχωση των ελληνικών δομών για να αποκτήσουν άσυλο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, από την 15η Ιουλίου 2016 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 23.432 αιτήσεις διεθνούς προστασίας από Τούρκους πολίτες. Από το 2021, το ποσοστό αναγνώρισης σε πρώτο βαθμό φτάνει το 54,4%, ενώ σε δεύτερο βαθμό 13,6%. Από αυτές, δεκάδες υποθέσεις εξετάζονται πλέον για ενδεχόμενο αποκλεισμό λόγω εμπλοκής σε ύποπτες δραστηριότητες. Περιλαμβάνονται:
-
10 περιπτώσεις μελών του PKK,
-
30 σχετιζόμενες με FETO,
-
15 με το HDP,
-
2 με το YPG,
-
και 1 με το TKP/ML.
Η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα της τουρκικής μαφίας στην Ελλάδα, η οποία συνδέεται κυρίως με εσωτερικές εκκαθαρίσεις αλλά έχει εξελιχθεί σε σοβαρό παράγοντα δημόσιας απειλής. Αιματηρά περιστατικά από το 2022 και μετά αποκαλύπτουν την ένταση της δράσης τους:
-
Τον Σεπτέμβριο του 2022, δύο επεισόδια στην Αθήνα οδήγησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών και εκτέλεση Τούρκου μαφιόζου.
-
Τον Σεπτέμβριο του 2023, στην Αρτέμιδα, έξι μέλη της συμμορίας «Daltons» εκτελέστηκαν σε ενέδρα.
-
Τον Ιούνιο του 2024, στον Πειραιά, ένοπλη σύγκρουση σε σούπερ μάρκετ είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία.
-
Τον Νοέμβριο στην Κυψέλη, Τούρκος 39 ετών δολοφονήθηκε σε μαφιόζικο χτύπημα.
-
Τον Δεκέμβριο στη Γλυφάδα, κινηματογραφική καταδίωξη με δύο νεκρούς και έναν τραυματία Τούρκο κουρδικής καταγωγής συμπλήρωσε τη μακρά λίστα.
Η μαφία εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες διαχείρισης του προσφυγικού και κατόρθωσε να παρεισφρήσει σε ελληνικό έδαφος μέσω του ασύλου, χτίζοντας δίκτυα και προκαλώντας αιματηρές συγκρούσεις. Οι ελληνικές αρχές πλέον απαντούν με συστηματικές ανακλήσεις ασύλου, με στόχο την απομάκρυνση όσων αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.