Με κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα του μεταβαίνει στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επιδιώκοντας την ενίσχυση των σχέσεων με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία τυγχάνει επίσημης αναγνώρισης από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τρίπολη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά.
Η επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί από τα τέλη Ιουνίου, πραγματοποιείται υπό το βάρος των εντάσεων που πυροδότησε η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς τα Ηνωμένα Έθνη. Μέσω αυτής, η κυβέρνηση της Τρίπολης αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως βάση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ευθυγραμμιζόμενη ουσιαστικά με τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η στάση αυτή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Αθήνα. Όπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες, ήταν μια αναμενόμενη κίνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Παρότι η Τρίπολη επιχειρεί να κατοχυρώσει μονομερώς τις διεκδικήσεις της με αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 —που επικαλύπτει σημαντικό μέρος της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης— η ελληνική πλευρά διαμορφώνει διπλή απάντηση.
Αφενός, ο Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη, την επίσκεψή του στη λιβυκή πρωτεύουσα, θέτοντας με σαφήνεια τόσο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών όσο και το μεταναστευτικό.
Αφετέρου, η Αθήνα ετοιμάζεται να καταθέσει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.