Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΓεραπετρίτης για Λιβύη: «Υπήρξε διπλωματική δυστοκία σχετικά με την ευρωπαϊκή αποστολή»

Γεραπετρίτης για Λιβύη: «Υπήρξε διπλωματική δυστοκία σχετικά με την ευρωπαϊκή αποστολή»

Για το διπλωματικό επεισόδιο που εμπόδισε την ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη της επίσκεψη, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας: «Υπήρξε διπλωματική δυστοκία σχετικά με την ευρωπαϊκή αποστολή».

Η αποστολή, στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης και υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, επισκέφθηκε τη Δυτική Λιβύη, αλλά τελικά δεν πραγματοποίησε τη μετάβαση στην Ανατολική. Ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε την εμπλοκή σε οργανωτική αστοχία και μη τήρηση του προβλεπόμενου διπλωματικού πρωτοκόλλου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή ενόχληση του στρατάρχη Χαφτάρ για το γεγονός ότι η επίσκεψη ξεκίνησε από την Τρίπολη, απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα, έχει να κάνει με το οργανωτικό πρωτόκολλο… Δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα».

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των διμερών σχέσεων: «Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονάς της». Παράλληλα περιέγραψε τις γεωγραφικές προκλήσεις της χώρας, αναφέροντας τα εκτεταμένα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, τα οποία καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη φύλαξη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί ισορροπημένη στάση απέναντι και στις δύο λιβυκές πλευρές, επισημαίνοντας: «Η Λιβύη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος… Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια καλή σχέση με τη Λιβύη και θα το θέσω το ζήτημα αυτό στη συνέχεια», αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Χαφτάρ.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο υπεγράφη το 2019 υφίσταται αλλά όμως είναι άκυρο και ανυπόστατο», ενώ τόνισε πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου, αφού Τουρκία και Λιβύη «δεν έχουν αντικείμενες ακτές». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και υποστήριξε πως η μόνη πρακτική απάντηση είναι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι στις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, διεμήνυσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά. Το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές».



Ροη Ειδήσεων