Αυξημένα κατά περίπου 6% είναι τα έσοδα από φόρους σε σχέση με τον στόχο, το πρώτο πεντάμηνο του 2025 επισημαίνει ο Γιώργος Κώτσηρας , Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής και Διδάκτωρ Νομικής σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ένα μέσο ενοίκιο που απέχει από τις τιμές της αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ποιες στοχευμένες πολιτικές προτίθεστε να εφαρμόσετε για την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων από ακίνητα; Ποιες άλλες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα προωθείτε για την αντιμετώπιση του στεγαστικού;
Πράγματι, το μέσο δηλωμένο ενοίκιο ανέρχεται σε 255 ευρώ, ποσό που προφανώς απέχει από τις τιμές της αγοράς. Με την καθιέρωση του μέτρου της επιστροφής ενός ενοικίου, που θα ισχύσει από φέτος τον Νοέμβριο, στοχεύουμε αφενός να στηρίξουμε τη μεγάλη πλειονότητα των ενοικιαστών και αφετέρου να δώσουμε ένα κίνητρο, ώστε να δηλώνεται το πραγματικό μίσθωμα.
Στο νομοσχέδιο για τον νέο τελωνειακό κώδικα, που παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και θέσαμε πρόσφατα σε διαβούλευση, περιλαμβάνονται δύο ακόμη μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων από ακίνητα. Πρώτον, από το 2026 η πληρωμή των μισθωμάτων θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Και δεύτερον, θεσπίζεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα διευκολύνει τον εντοπισμό αδήλωτων ενοικίων και εικονικών μισθώσεων, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη φοροδιαφυγή.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων από ακίνητα είναι προς όφελος ενοικιαστών και ιδιοκτητών, αλλά και του συνόλου των πολιτών μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, το ίδιο το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου ετησίως είναι αποτέλεσμα του πλεονάσματος που πετύχαμε το 2024, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην περιστολή της φοροδιαφυγής. Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα – στα οποία, βεβαίως, περιλαμβάνεται και το στεγαστικό.
Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται ήδη μια δέσμη άνω των 40 διυπουργικών δράσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά, από το 2019 προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και επιπλέον 20% για όσους ασφαλίζουν το ακίνητό τους, έχουμε αναστείλει τον ΦΠΑ για νέες οικοδομές και έχουμε δώσει κίνητρα για το άνοιγμα κλειστών ακινήτων ή τη μετατροπή βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες. Με στόχο την τόνωση της προσφοράς ακινήτων, αποφασίσαμε να παρατείνουμε για το 2025 και 2026 την έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση κατοικιών. Το μέτρο αναμένεται να έχει θετική επίδραση και στη μείωση της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση, για να επωφεληθεί κανείς από την έκπτωση, είναι η ύπαρξη νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα.
Έχετε αναφέρει ότι στόχος σας είναι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, μέσα από ψηφιακά εργαλεία και απλούστευση διαδικασιών. Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα πρωτοβουλιών σας;
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Η χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η ανάπτυξη της πλατφόρμας myDATA, και η διαρκής απλούστευση διαδικασιών φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα: αύξηση των δημοσίων εσόδων, μείωση του κενού ΦΠΑ, μείωση της παραοικονομίας. Το 2024 τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απέφεραν περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις αυτές έχουν διπλό όφελος: αφενός μας επιτρέπουν να ασκούμε πιο αποτελεσματική αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική και αφετέρου ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και βελτιώνουν την οικονομική προοπτική της μακροπρόθεσμα.
Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, συνεχίζουμε να απλοποιούμε διαδικασίες και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία – περιλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί πλήθος ψηφιακών εργαλείων και προωθεί και νέα, όπως το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και ο ψηφιακός βοηθός, για την άμεση, γρήγορη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, τη μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των ελέγχων. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, μέσω και του συστήματος IRIS, το οποίο υποχρεούνται να δέχονται όλα τα εμπορικά καταστήματα από 1η Νοεμβρίου.
Εν ολίγοις, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που διευκολύνει όλο και περισσότερο τη φορολογική συμμόρφωση και την καθημερινότητα κάθε πολίτη.
Έχουμε εικόνα πώς προχωρά η υποβολή των φορολογικών εσόδων;
Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, με καταληκτική ημερομηνία τη 15η Ιουλίου. Χάρη στο σταθερό σύστημα υποβολής, που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά και στα κίνητρα που δόθηκαν για έγκαιρη υποβολή της δήλωσης και εξόφληση του φόρου, ο ρυθμός υποβολής ήταν πολύ ταχύτερος από προηγούμενες χρονιές. Ταχύτατα γίνεται και η εκκαθάριση των δηλώσεων, με τις επιστροφές φόρου να ολοκληρώνονται κατά κανόνα εντός μίας εβδομάδας. Ήδη έχει υποβληθεί η συντριπτική πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων, πάνω από 5,5 εκατομμύρια.
Θετική είναι και η ως τώρα πορεία της είσπραξης φόρων. Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2025 δείχνουν αυξημένα έσοδα από φόρους κατά 6% περίπου, σε σχέση με τον στόχο, γεγονός που αποδίδεται και στην υψηλή ανταπόκριση των πολιτών στο νέο σύστημα υποβολής, το οποίο οδήγησε σε πιο έγκαιρη είσπραξη του φόρου εισοδήματος.
Η καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου υποβολής φορολογικών δηλώσεων φαίνεται, λοιπόν, ότι αποδίδει και είναι προς το συμφέρον τόσο του πολίτη όσο και του κράτους. Διευκολύνει τον προγραμματισμό, μειώνει την αβεβαιότητα, αυξάνει την αξιοπιστία του φορολογικού μηχανισμού και ενισχύει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτεία.
Τι εντάσσεται στον σχεδιασμό σας το επόμενο διάστημα;
Κατ’ αρχάς θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον νέο τελωνειακό κώδικα, στο οποίο ήδη αναφέρθηκα. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζονται οι τελωνειακές διατάξεις και εναρμονίζονται με το ενωσιακό δίκαιο, απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες εκτελωνισμού, ενισχύονται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα, ιδίως σε περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων. Επίσης, ρυθμίζονται φορολογικές εκκρεμότητες προς όφελος των πολιτών, συχνά με βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά, βελτιώνουμε τους κανόνες για τη χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, απαλλάσσουμε από το τέλος ταξινόμησης οχήματα που χρησιμοποιούν οργανώσεις εθελοντών πυροσβεστών και διορθώνουμε στρεβλώσεις στη φορολόγηση ναυτικών, λαχειοπωλών και άλλων κοινωνικών κατηγοριών.
Στο μεταξύ, βρίσκεται ήδη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει και τα μέτρα στήριξης των ενοικιαστών και χαμηλοσυνταξιούχων και την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που εξαγγέλθηκαν μετά το Πάσχα.
Οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες εντάσσονται στη σταθερή μας στόχευση για ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας, για στήριξη της κοινωνίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας μας. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί και η φορολογική μας πολιτική, μέσω της μείωσης των φορολογικών βαρών, της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε να κινηθούμε και στο επόμενο διάστημα, χτίζοντας πάνω σε ό,τι πέτυχαμε ως τώρα. Εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πάντα του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, μελετάμε τη δυνατότητα επιπλέον στοχευμένων παρεμβάσεων για το 2026, με επίκεντρο την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, οι οποίες, βεβαίως, θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με σταθερότητα, σύνεση και σχέδιο εργαζόμαστε για μια πιο ισχυρή Ελλάδα, με δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη, που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους πολίτες του σήμερα και του αύριο.