Σάββατο 12 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΗ Ελλάδα λέει «ως εδώ» στην παράνομη μετανάστευση, πασχίζοντας να κλείσει τις...

Η Ελλάδα λέει «ως εδώ» στην παράνομη μετανάστευση, πασχίζοντας να κλείσει τις πρωτοφανείς «ροές» από τη Λιβύη – Στόχος να μην γίνει η Κρήτη… Λαμπεντούζα

Του Σωτήρη Σκουλούδη

Εικόνες απελπισίας, απόγνωσης αλλά και ελπίδας που μάλλον αποδεικνύονται φρούδες, κατέγραψε ο φακός του Attica Times στην Κρήτη, για χιλιάδες μετανάστες – και ελάχιστους όπως φαίνεται πρόσφυγες – οι οποίοι έχουν κατακλύσει τις ανύπαρκτες ουσιαστικά και θεσμικά δομές φιλοξενίας τους, στο νησί.


Από την αρχή της χρονιάς έχουν αφιχθεί περισσότεροι από 9.000 μετανάστες, όλοι προερχόμενοι από τη Λιβυη , από όπου επιβιβάστηκαν σε μικρές βάρκες και σαπιοκάραβα, διένυσαν τη Μεσόγειο και έφτασαν στην Ευρώπη, σε αναζητηση μιας καλύτερης ζωής. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 400% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ βρισκόμαστε μόλις στα μισά της χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή οι μετανάστες βρίσκονται σε ένα παλιό κτήριο του λιμανιού του Πειραιά, στις εγκαταστάσεις της παλιάς Κιτρενωσης λίγο έξω από το Ρέθυμνο και, οι περισσότεροι (περίπου 800) στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς Χανίων. Ο ρυθμός μεταφοράς τους στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως προς τη δομή της Μαλακασας ανέρχεται σε περίπου 100 άτομα την ημέρα, ωστόσο αν οι ροές συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, τότε κι αυτή η λύση θα φαίνεται σαν… παυσίπονο κι όχι η θεραπεία του προβλήματος.

Ολόκληρη η Ευρώπη, οι κοινωνίες της οποίας πια αντιστέκονται στην παράνομη μετανάστευση, γνωρίζει πια ότι η νέα «Λαμπεντουζα» -τουλάχιστον για τους εκ Αφρικής προερχομένων μεταναστών πια, λέγεται Γαύδος και Κρήτη. Οπως όλοι πια γνωρίζουν ότι, πλην εξαιρέσεων, το φαινόμενο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δεν αποτελεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση -όπως συνέβη πχ το 2015 με τους Σύρους πρόσφυγες – αλλά για την εργαλειοποίηση μιας κατάστασης από τη σπαραζομενη από τις συγκρούσεις και την πολιτική αστάθεια, Λιβυη. Μια εργαλειοποίηση που εκτός από πολιτική πίεση, αποφέρει και πολλά δισεκατομμύρια κέρδη στους δουλέμπορους και τα κυκλώματα που τους υποστηρίζουν – όπως γνωρίζει καλά η χώρα μας έχοντας διαχειριστεί κι άλλες τέτοιες κρίσεις, στο ανατολικό Αιγαίο και στον Έβρο.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οπως αναφέραμε και καταγράψαμε, η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων αλλοδαπών είναι νεαροί ανδρες, ηλικίας 16-35 ετών, προερχόμενοι από χώρες όπως το Μπανγκλαντές και η Αίγυπτος, που σίγουρα δεν μαστίζονται από… πολέμους και σίγουρα το ευνοϊκό καθεστώς του πρόσφυγα δεν μπορεί να τους αποδοθεί. Ενα ποσοστό ανθρώπων προέρχεται ωστόσο από το Σουδάν, όπου ο σφοδρός και αιματηρός εμφύλιος προκαλεί εκτοπίσεις ολόκληρων πληθυσμών , και πολλοί από αυτούς δεν έχουν άλλη επιλογή από τον δρόμο της προσφυγιάς.

Το ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα πασχίζει να σηκώσει στις πλάτες της η κυβέρνηση, με κατεπείγοντα μέτρα και νέα νομοθεσία, με σκοπό να περάσει σαφώς και προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι όποιος δίνει μια περιουσία στους δουλέμπορους για να ρισκάρει ένα επικίνδυνο ταξίδι, ουσιαστικά δεν έχει να κερδίσει τίποτα, παρά την ταλαιπωρία, την κράτηση και τη βέβαιη απέλαση.

Κομματά της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον σχετικό νόμο, που προβλέπει αυτές τις fast track διαδικασίες απελάσεων, ωστόσο η ευρεία πλειοψηφία (177 βουλευτές) συμφώνησε και πλέον, μένει να φανεί , αναλόγως και με την ορθή εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των μέτρων, αν το μήνυμα θα περάσει στις νότιες ακτές της Μεσογείου. Η πίεση στον Χαλιφα Χαφταρ, μετά τη διπλωματική του απρέπεια προς ολόκληρη την Ε.Ε. και την εκδίωξη της διπλωματικής αποστολής, αναμένεται να γίνει εντονότερη, με σκοπό να πειστεί το καθεστώς της Βεγγάζης ότι έχει περισσότερα να χάσει, παρά να κερδίσει, από την εργαλειοποίηση του πόνου αλλά και των φιλοδοξιών αυτών των χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη λένε «ως εδώ», αλλά μέχρι στιγμής η Κρήτη είναι που επωμίζεται το πρόβλημα. Οι λιμενικοί έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, δουλεύοντας διπλοβάρδιες χωρίς ρεπό προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτόν τον πολυδιάστατο -και σίγουρα ανθρωπιστικό- ρόλο τους, με τους εκπροσώπους τους να ζητάνε βοήθεια και ενίσχυση από «χθες». Η κρητική κοινωνία επίσης, αν και στο νησί δεν παρατηρούνται καταστάσεις… Μοριας και ουσιαστική επιβάρυνση ή επηρεασμός της «βαριάς βιομηχανίας» του νησιού αυτή την περίοδο, του τουρισμού, δεν υπάρχει, έχει δείξει τις αρνητικές διαθέσεις της στο να επωμιστεί το πρόβλημα.

Οι θεσμικοί και τοπικοί παράγοντες επανέλαβαν στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο μετανάστευσης ότι αντιτίθενται στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, προβάλλοντας μια σειρά από λόγους, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της και, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα, καθιστά σαφές ότι η δημιουργία δομής προσωρινής φιλοξενίας είναι απαραίτητη στο νησί, προκειμένου το πρόβλημα να καταστεί διαχειρίσιμο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, υπό καθεστώς ίσως κάποιας ηρεμίας και νηφαλιότητας, καθώς ο κακός καιρός στη Μεσόγειο αναμένεται να περιορίσει δραστικά τις ροές, έστω για την επόμενη εβδομάδα.

Χρόνος ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, σε όλα τα επίπεδα και τις κατευθύνσεις, προκειμένου έστω και κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση, μετά τον Έβρο το 2021, να έχει να προβάλει ότι απέτρεψε τη δημιουργία της Κρήτης σε νέα… Λαμπεντούζα.



Ροη Ειδήσεων