Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΗ Ελλάδα περιμένει τσουνάμι λαθρομεταναστών από τη Λιβύη - Τι θα κάνει...

Η Ελλάδα περιμένει τσουνάμι λαθρομεταναστών από τη Λιβύη – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, με κύριο δίαυλο τα παράλια της Λιβύης προς την Κρήτη, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αντιμετώπιση της κρίσης σε τρία σκέλη: α) με ενίσχυση της παρουσίας του λιμενικού και υποστήριξη από το πολεμικό ναυτικό, με στόχο την αποτροπή, β) μέσω διπλωματικών παρεμβάσεων, και γ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας συλλογική κινητοποίηση.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως, εάν η πίεση προς τη Λιβύη μέσω αυτών των καναλιών δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η χώρα θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυστηρότερων και πιο εκτεταμένων μέτρων, «με στόχο να προστατευτεί η χώρα ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Όπως επισήμανε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν κάνει εκπτώσεις· προτάσσει την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των πολιτών».


Η κατάσταση έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τον Ιούνιο, με αριθμό-ρεκόρ αφίξεων, καθώς μόλις προχθές 959 άτομα αποβιβάστηκαν μέσα σε μία μέρα από τα ανατολικά της Λιβύης. Σύμφωνα με επιστολή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους «27», «οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη». Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ζητώντας έμπρακτη στήριξη, επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».

Οι Αρχές παρακολουθούν λεπτομερώς τις μεταναστευτικές ροές, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική επιδείνωση το τελευταίο εξάμηνο. Το φαινόμενο εστιάζεται πλέον κυρίως στον νότο, όπου έχει σημάνει «καμπανάκι» ώστε να αποφευχθεί η μονιμοποίηση της νέας αυτής διαδρομής. Οι αφίξεις από την αρχή του 2023 ξεπερνούν τις 8.000, με τα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας να ελέγχονται με υποδειγματικό τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά, η πίεση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης στη θαλάσσια διαδρομή της Κρήτης είναι έντονη.

Διπλωματικές κινήσεις σε εξέλιξη

Στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας, ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης συνοδεύει σήμερα στη Λιβύη τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί με τους υπουργούς Ιταλίας και Μάλτας. Σκοπός της επίσκεψης είναι η ουσιαστική συνεργασία με τις λιβυκές αρχές για την αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν εμπλέκεται στη φάση της σύλληψης και μεταφοράς των μεταναστών – η εμπλοκή του ξεκινά από τη μεταφορά τους στις δομές, όπου γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ προγραμματίζεται και δεύτερη επίσκεψή του στην Τρίπολη στα μέσα Ιουλίου, για συνομιλίες με λιβυκές αρχές.

Τα επτά άμεσα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ετοιμάζει επτά στοχευμένα μέτρα με στόχο να στείλει σαφές μήνυμα αποτροπής στους διακινητές και να περιορίσει τις ροές:

  1. Εκκίνηση διαδικασιών για επανεξέταση «όλων των παροχών και τα επιδόματα που δίνονται σε μετανάστες».

  2. Επανέλεγχος των χρηματοδοτήσεων προς ΜΚΟ.

  3. Αυστηροποίηση στη χορήγηση ασύλου.

  4. Ενίσχυση του πλαισίου επιστροφών με τη συνεργασία της Ε.Ε.

  5. Υπουργική απόφαση για έλεγχο της ανηλικότητας, όπου «όποιος αρνείται να κάνει τις εξετάσεις που πρέπει, θα λογίζεται ως ενήλικος».

  6. Εξέταση αύξησης πτήσεων επιστροφής, «ώστε να γίνουν και με το υπάρχον καθεστώς περισσότερες επιστροφές».

  7. Σχεδιασμός με την ΕΛ.ΑΣ. για αύξηση του ποσοστού διοικητικών κρατήσεων.



Ροη Ειδήσεων