Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΗ Ελλάδα στην πιλοτική ομάδα της ΕΕ για επαλήθευση ηλικίας στο διαδίκτυο

Η Ελλάδα στην πιλοτική ομάδα της ΕΕ για επαλήθευση ηλικίας στο διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την ελληνική πρόταση για την εφαρμογή μηχανισμού επιβεβαίωσης ηλικίας στο διαδίκτυο, με στόχο την προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο. Η Ελλάδα, μαζί με τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν σε πιλοτική δοκιμή του νέου αυτού ψηφιακού εργαλείου.

Στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), παρουσιάστηκε σήμερα ένα φιλικό προς τον χρήστη και ταυτόχρονα απολύτως ασφαλές πρωτότυπο συστήματος επαλήθευσης ηλικίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η καινοτομία του εργαλείου είναι πως επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών χωρίς να αποκαλύπτουν την ακριβή ηλικία ή ταυτοτικά στοιχεία, διατηρώντας έτσι τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Επιπλέον, «κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθεί, να βλέπει ή να ανακατασκευάζει το περιεχόμενο που συμβουλεύονται οι μεμονωμένοι χρήστες».


Η πιλοτική εφαρμογή στοχεύει στην αποτροπή πρόσβασης ανηλίκων σε ακατάλληλο υλικό και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας των παιδιών στην ΕΕ. Το νέο σύστημα θα ενσωματωθεί μελλοντικά στα ευρωπαϊκά ψηφιακά πορτοφόλια ταυτοποίησης (eID), τα οποία αναμένεται να είναι σε πλήρη ανάπτυξη έως τα τέλη του 2026.

Παράλληλα, η Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, οι οποίες περιλαμβάνουν συστάσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων όπως ο εθισμός, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και η επαφή με αγνώστους. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές εκπονήθηκαν με τη συμβολή ειδικών και κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χένα Βίρκνουνεν, δήλωσε: «Η διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών και των νέων μας στο διαδίκτυο είναι υψίστης σημασίας για την παρούσα Επιτροπή», επισημαίνοντας ότι το συνδυασμένο πλαίσιο οδηγιών και τεχνολογικών εργαλείων αποτελεί «τεράστιο βήμα προόδου». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν τις πρακτικές που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο».



Ροη Ειδήσεων