Σάββατο 26 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΗ Γαλλία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος – Έντονες αντιδράσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ

Η Γαλλία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος – Έντονες αντιδράσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δυναμική για τη λύση των δύο κρατών.

Η απόφαση προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση από το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε ότι πρόκειται για ενέργεια που «επιβραβεύει τον τρόμο», τονίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν κράτος στο πλευρό του Ισραήλ, επιδιώκουν να αποκτήσουν κράτος στη θέση του Ισραήλ».


Η Ουάσινγκτον επίσης απέρριψε σφοδρά τη γαλλική πρωτοβουλία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν σθεναρά» το σχέδιο και χαρακτήρισε την απόφαση του Παρισιού «ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Πιστός στην ιστορική δέσμευση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Θα κάνω την επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον προσεχή Σεπτέμβριο».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Γαλλία θα συνδιοργανώσει με τη Σαουδική Αραβία διεθνή σύνοδο κορυφής για τη λύση των δύο κρατών, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο αλλά αναβλήθηκε λόγω της κλιμάκωσης Ισραήλ-Ιράν. Ενδιάμεσα, θα προηγηθεί συνάντηση υπουργών στα τέλη Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερες από 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Σλοβενία προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε αντίστοιχες ενέργειες. Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε την απόφαση της Γαλλίας «ιστορική», καλώντας κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

Ο Χουσέιν αλ Σέιχ, αντιπρόεδρος της ΟΑΠ, ευχαρίστησε τον Μακρόν, κάνοντας λόγο για την «εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους μας». Από την πλευρά της, η Χαμάς τη χαρακτήρισε «θετικό βήμα».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύτηκε, σε επιστολή του προς τον Μακρόν, να αποστρατιωτικοποιήσει τη Χαμάς και να προχωρήσει σε εκλογές το 2026 για την ενίσχυση της νομιμοποίησης της Παλαιστινιακής Αρχής και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, περιλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα να πείσει το Ισραήλ ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Εν τω μεταξύ, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα κρίθηκαν από τις ΗΠΑ «αποτυχημένες».

Το Ισραήλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονη διεθνή πίεση να σταματήσει τον πόλεμο και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στους δύο εκατομμύρια κατοίκους της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε «επείγουσα» συζήτηση με τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία για να συζητηθούν τρόποι τερματισμού των συγκρούσεων και διανομής βασικών αγαθών.

Στη Γαλλία, οι αντιδράσεις ήταν μικτές: Ο Ζορντάν Μπαρντελά (Εθνικός Συναγερμός) επέκρινε την «βιαστική» απόφαση που προσφέρει «ανέλπιστη θεσμική και διεθνή νομιμοποίηση» στη Χαμάς, ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία) την χαρακτήρισε «ηθική νίκη», ζητώντας άμεση εφαρμογή της.



Ροη Ειδήσεων