Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται η στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, παρά τις έντονες πιέσεις από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιμένει στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής τετραετίας και εστιάζει σε ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική για την υπόθεση, την ώρα που καταθέτει διάταξη στη Βουλή για την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ – με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων, την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεων και τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Παρά τις πολιτικές αναταράξεις και τις προβλέψεις αναλυτών για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός, από το βήμα του ετήσιου Economist Government Roundtable, επανέλαβε τη βούλησή του να εξαντλήσει την τετραετία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, καθώς και στο να «τιμήσω την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες το 2023».
«Έχω μεγάλη λίστα για αυτά που θέλω να κάνω»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «έχω μια μεγάλη λίστα με πράγματα που θέλω να κάνω και θέλω να πετύχω όσο περισσότερα μπορώ. Αυτό υποσχέθηκα στους πολίτες το 2023». Έδωσε έμφαση στην οικονομία, στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα ως βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου ενόψει των εκλογών του 2027. Τόνισε ότι ο στόχος είναι οι πολίτες «να νιώσουν καλύτερα μετά από τέσσερα χρόνια» και να διαμορφωθεί για αυτούς «ένας καθαρός δρόμος για το μέλλον». Παρά τις δυσκολίες, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ
Στο περιθώριο της παρουσίας του στη διοργάνωση του Economist, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανέφερε, η συνομιλία τους θα έχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την αξιολόγηση της κρίσιμης περιόδου του 2015. Ο ίδιος σημείωσε ότι «νομίζω ότι συνέβαλε στο να μην υλοποιηθούν τα ακραία σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», ενώ υπενθύμισε ότι στήριξε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη άμεσης ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε την ανάγκη για αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, «που δεν θα κάνει χάρες και δεν θα διαχειρίζεται τους ανθρώπους ανάλογα με το τι ψηφίζουν», με την τεχνολογία να λειτουργεί ως μοχλός για έναν πιο δίκαιο και σύγχρονο κρατικό μηχανισμό.