Διευκρινίσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έδωσε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι δεν καταργείται το 8ωρο και δεν προβλέπεται μείωση μισθού για όσους επιλέξουν την 4ήμερη εργασία.
Όπως ανέφερε, στόχος του νομοσχεδίου είναι να απλοποιήσει διαδικασίες, να ενισχύσει τους εργαζόμενους και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.
Τι αλλάζει στις ώρες εργασίας
Η νέα ρύθμιση επιτρέπει εργασία έως 13 ώρες την ημέρα, αλλά μόνο με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου, και όχι κατάργηση του 8ωρου. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου κάποιος μπορούσε να δουλεύει 8 ώρες σε έναν εργοδότη και 5 σε άλλον, πλέον επιτρέπεται η εργασία 13 ωρών στον ίδιο εργοδότη, με αυξημένη αμοιβή υπερωριών.
Παράλληλα, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καταγράφονται αυτόματα οι υπερωρίες, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 105% στην εστίαση και 1.000% στον τουρισμό.
Όρια και προστασία
-
Μέγιστο: 13 ώρες/ημέρα
-
Μέσος όρος: 48 ώρες/εβδομάδα σε 4μηνη βάση
-
150 ώρες υπερωριών/έτος, με δυνατότητα εξαίρεσης
4ήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού
Η 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία μπορεί να ισχύει για όλο το έτος, υπό τον όρο ότι υπάρχει συμφωνία με τον εργοδότη, χωρίς καμία μείωση στον μισθό. Η ρύθμιση αφορά ιδιαίτερα γονείς που αναζητούν περισσότερη ευελιξία.
Απλούστερες προσλήψεις και γονικές άδειες
Το νομοσχέδιο:
-
Καταργεί την υποχρέωση προσκόμισης τεσσάρων εγγράφων
-
Προβλέπει fast track προσλήψεις από κινητό για έως 2 ημέρες εργασίας
-
Εισάγει ψηφιακή εφαρμογή για τη διαδικασία
-
Επεκτείνει επιδόματα κυοφορίας και λοχείας
-
Δίνει γονική άδεια και σε ανάδοχες μητέρες
Άδειες και συνταξιούχοι εργαζόμενοι
Οι άδειες αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ για εργαζόμενους-συνταξιούχους προβλέπονται προστασίες στην προσαύξηση σύνταξης και στο μισθολογικό κλιμάκιο, ώστε να αποφεύγονται επιβαρύνσεις.
Το νομοσχέδιο δεν επηρεάζει τις απολύσεις, ξεκαθαρίζει η υπουργός.