Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜωβ μέδουσες «κατακλύζουν» τον Παγασητικό και τη Βόρεια Εύβοια – Τι πρέπει...

Μωβ μέδουσες «κατακλύζουν» τον Παγασητικό και τη Βόρεια Εύβοια – Τι πρέπει να προσέξετε

Αυξημένη παρουσία της μωβ μέδουσας Pelagia noctiluca καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές του Παγασητικού και της Βόρειας Εύβοιας, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Το φαινόμενο φαίνεται να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, παρά την αρχική υποεκτίμησή του λόγω περιορισμένων καταγραφών από λουόμενους και παρατηρητές.

Η έξαρση είναι εντονότερη στα νερά της Βόρειας Εύβοιας, που λειτουργεί ως διέξοδος του Παγασητικού προς το Αιγαίο, ενώ εμφανίσεις καταγράφονται και στις Βόρειες Σποράδες. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να συμβάλλουν στην επιστημονική παρακολούθηση, καταγράφοντας παρατηρήσεις στην εφαρμογή iNaturalist, που τροφοδοτεί τον live χάρτη μεδουσών για όλη την Ελλάδα.


🔗 Live χάρτης παρουσίας μεδουσών

Η μωβ μέδουσα, σε αντίθεση με τη γαλάζια, μπορεί να προκαλέσει πιο έντονο και επώδυνο τσίμπημα. Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί ότι, πέρα από τοπικές αντιδράσεις όπως πόνος, ερυθρότητα και οίδημα, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν γενικευμένα συμπτώματα όπως ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.

Τι να κάνετε σε περίπτωση επαφής:

  • Απομακρύνετε τα πλοκάμια με γάντια ή κάποιο εργαλείο (όχι με γυμνά χέρια).

  • Ξεπλύνετε το σημείο με θαλασσινό νερό (ποτέ με γλυκό).

  • Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες.

  • Εφαρμόστε αντιισταμινική ή κορτιζονούχα κρέμα.

  • Αν τα συμπτώματα χειροτερεύουν ή επιμένουν, απευθυνθείτε σε γιατρό.

Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών αποδίδεται σε υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και στην απουσία φυσικών θηρευτών, όπως κάποιες θαλάσσιες χελώνες ή μεγάλα ψάρια, λόγω υπεραλίευσης. Το φαινόμενο δεν φαίνεται να συνδέεται με θαλάσσια ρύπανση.



Ροη Ειδήσεων