Πιο αυστηρή και ενεργητική στρατηγική έναντι της Τουρκίας υιοθετεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση, καθώς 19 μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία αξιοποιεί την περίοδο «ήρεμων νερών» ως πρόσχημα για να ασκήσει πίεση, επιδιώκοντας να θεωρηθεί η ελληνική αποχή από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ως τετελεσμένο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα επιλέγει πλέον μια πιο ενεργητική στάση, προωθώντας μέτρα και πρωτοβουλίες που υπογραμμίζουν την κυριαρχία της, χωρίς όμως να προκαλεί άμεση ένταση.
Η αλλαγή πλεύσης αποτυπώνεται ξεκάθαρα:
- με την αδειοδότηση θαλάσσιων οικοπέδων στη Chevron,
- με την εξαγγελία για Θαλάσσιο Πάρκο στο Αιγαίο,
- και με την προετοιμασία για κατάθεση Ρηματικής Διακοίνωσης στον ΟΗΕ σχετικά με τις τουρκολιβυκές αξιώσεις.
Παράλληλα, ως κρίσιμη δοκιμασία για την ελληνική στάση χαρακτηρίζονται οι επερχόμενες έρευνες για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης – Κύπρου, που αναμένεται να προκαλέσουν τουρκικές αντιδράσεις.
Μέσα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο της με την ανοχή ακόμη και ευρωπαϊκών δυνάμεων, η Αθήνα επιδιώκει να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα χωρίς να φτάσει στα άκρα. Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνεται – εντός και εκτός συνόρων – είναι σαφές: η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναξιοποίητα τα δικαιώματά της.