Την υλοποίηση των νέων κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη σχεδιάζεται να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενόψει της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη. Οι δομές προορίζονται να ανεγερθούν σε ανενεργά στρατόπεδα, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από μερίδα της τοπικής κοινωνίας.
Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε ακίνητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), ώστε να αξιολογηθούν οι καταλληλότερες τοποθεσίες. Οι στρατιωτικές μονάδες, με αιχμή τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), εξετάζουν τις υφιστάμενες υποδομές, επωφελούμενες από την εμπειρία που απέκτησαν την περίοδο 2015–2016, όταν κατασκεύασαν 35 αντίστοιχα κέντρα υπό ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες.
Η επιλογή πρώην στρατοπέδων εξυπηρετεί τόσο από πλευράς κόστους όσο και χρόνου, καθώς διαθέτουν βασικά στοιχεία όπως περίφραξη και υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ξεχωρίζει, μεταξύ των εξεταζόμενων επιλογών, το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι Ηρακλείου, μια έκταση 13 στρεμμάτων κοντά στην 133 Σμηναρχία Μάχης, που θεωρείται έτοιμη να μετατραπεί ταχύτατα σε κέντρο για περισσότερους από 700 φιλοξενούμενους.
Εξετάζονται επίσης επιπλέον τοποθεσίες στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αν κριθεί αναγκαία η δημιουργία δεύτερης δομής. Παρά τις εντάσεις και τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από τοπικούς παράγοντες και κατοίκους για την εγκατάσταση μεταναστών, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως έχει ληφθεί η απόφαση για άμεση κατασκευή του πρώτου κέντρου.
Η αύξηση των ροών από τη Λιβύη έχει ενεργοποιήσει σε υψηλό επίπεδο τις ελληνικές αρχές. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει δύο πλοία έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα, με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τα πλοία αυτά χρησιμοποιούν ραντάρ και αισθητήρες για την έγκαιρη ανίχνευση μεταναστευτικών πλοιαρίων και συντονίζονται με το Λιμενικό Σώμα για τον έλεγχο των θαλάσσιων διαδρομών.
Στον αέρα, η παρακολούθηση υποστηρίζεται από drones τύπου HERON, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις πάνω από κρίσιμες περιοχές, προσφέροντας διαρκή ροή εικόνας και δεδομένων, που συμβάλλει στην αποτροπή μαζικών αφίξεων πριν τα σκάφη φτάσουν στις κρητικές ακτές.