Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη «να επιστραφεί και το τελευταίο ευρώ» των αχρεωστήτως καταβληθέντων αγροτικών ενισχύσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της και προς τον Πρωθυπουργό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Στο επίκεντρο τίθεται η σύσταση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας (Task Force), που θα στελεχωθεί από την ΑΑΔΕ και την Οικονομική Αστυνομία, με στόχο τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν εκατοντάδες ΑΦΜ. Οι αρμόδιες αρχές θα δώσουν αρχικά έμφαση σε υποθέσεις με μεγάλα ποσά, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να είναι εκτεταμένοι. Η επιστροφή των επιδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει των διαδικασιών των αχρεωστήτως καταβληθέντων, ενώ προβλέπονται πρόστιμα και ενδεχόμενη αναζήτηση ποινικών ευθυνών.
Δύο βασικά χρονικά σημεία έχουν τεθεί: το φθινόπωρο του 2025, οπότε πρέπει να καταβληθούν οι νέες επιδοτήσεις με τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων να έχουν ήδη φανεί, και το φθινόπωρο του 2026, όταν σχεδιάζεται η πλήρης μεταβίβαση του έργου στην ΑΑΔΕ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις, λέγοντας ότι «τα κονδύλια που κατέληξαν σε απατεώνες, θα επιστραφούν», και ότι «εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα, το κάνουμε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί». Επίσης σημείωσε πως «οι πελατειακές σχέσεις καταργούνται και η επαφή πολίτη και πολιτικού ξαναχτίζεται πάνω στο gov.gr».
Αναγνωρίζοντας τη διαχρονική φύση του προβλήματος, υπογράμμισε πως «είναι αρκετά προφανής η ανεπάρκεια του κράτους», ενώ υπερασπίστηκε τη μεταφορά της ευθύνης στον ΟΠΕΚΕΠΕ προς την ΑΑΔΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «όποιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται». Παράλληλα, κατέκρινε τις «παλαιοκομματικές συμπεριφορές» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υιοθετηθεί η λογική του συμψηφισμού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε φήμες περί νέων παραιτήσεων υπουργών και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη υποκρισία» και πως «δεν είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να “πέφτει από τα σύννεφα”» για τις αποκαλύψεις. Έκανε λόγο για κόμματα «με αμετάκλητα καταδικασμένους» και για ρητορική «από κόμματα του 3%» που εμφανίζονται να ζητούν νομιμοποίηση.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κλιμακώνει τις πιέσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι «δεν υπάρχει “δυστυχώς αποτύχαμε”, υπάρχει “δυστυχώς μας έπιασαν”». Ο Σωκράτης Φάμελλος ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες, ενώ το ΚΚΕ σημειώνει ότι «η νόμιμη καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου πάει χέρι-χέρι με τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζητά «πρώτα προανακριτική και μετά εκλογές», για να αποτραπεί τυχόν παραγραφή, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «επικίνδυνη για τη χώρα» και ζητά την απομάκρυνσή της. Ο Δημήτρης Νατσιός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ «σε εκβιαστικό ψηφοθηρικό μηχανισμό» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολιάζει πως «ο κ. Μητσοτάκης θρασύτατα λέει, ότι δεν θα ανεχθεί τις πρακτικές που ο ίδιος έχει εγκαταστήσει».