Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει η κυβέρνηση, με σκοπό τη διερεύνηση ευθυνών από το 1998 μέχρι σήμερα. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση «προσωπικό στοίχημα» και δήλωσε: «Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες», ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την αποστολή αποφάσεων για επιστροφή χρημάτων μέσα σε ένα μήνα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την εξεταστική υπό την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα αποδεχθεί την πρόταση για προανακριτική.
Από το Καρπενήσι, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια ανοιχτή πληγή», καταγγέλλοντας πολώσεις και επιδιώξεις «εξόντωσης του πολιτικού αντιπάλου». Υπογράμμισε πως «σε περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, δεν χρειαζόμαστε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», αλλά «βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς όφελος των πραγματικών αγροτών».
«Η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με ισχυρή εντολή και βρίσκεται στο μέσο της θητείας της», σημείωσε, εκφράζοντας την πρόθεση να ολοκληρώσει τη θητεία έως το 2027. Υποσχέθηκε συνεχή εργασία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και τη βελτίωση του εισοδήματος των Ελλήνων.
Η ΝΔ κατέθεσε επίσημα στη Βουλή την πρόταση για εξεταστική με 60 υπογραφές βουλευτών. Ο Γιώργος Γεωργαντάς παρουσίασε την πρόταση, που επικεντρώνεται σε πρόστιμα 2,7 δισ., ελέγχους ΑΦΜ και τη λεγόμενη «τεχνική λύση». Ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αντέδρασε καθυστερημένα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συγκαλύψουμε ευθύνες». Αντιθέτως, ο Νίκος Ανδρουλάκης προειδοποίησε πως «αν αρχίσουν να κελαηδάνε» στελέχη της ΝΔ, «ούτε βουλευτής της δεν θα μείνει».
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως «τα λεφτά τα μοίρασε ο ίδιος και οι υπουργοί του», κάνοντας λόγο για «γαλάζια μαφία». Το ΚΚΕ ετοιμάζει δική του πρόταση για Προανακριτική, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταγγέλλει διώξεις τίμιων υπαλλήλων. Ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για «ψέματα και συγκάλυψη», ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθύμισε πως η υπόθεση αφορά την περίοδο 2019–2022. Κριτική άσκησαν και οι Δημήτρης Νατσιός και Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας συγκάλυψη και απουσία διερεύνησης ποινικών ευθυνών.
Παράλληλα, κατατέθηκε ρύθμιση στη Βουλή που μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Η ανεξάρτητη αρχή αποκτά πλήρη πρόσβαση σε υλικά και συστήματα του Οργανισμού και θα προχωρήσει ταχύτατα στους ελέγχους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς –δημόσιοι και ιδιωτικοί– υποχρεούνται να συνεργαστούν, διαφορετικά απειλούνται με βαριά πρόστιμα.
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι σε βιολογική μελισσοκομία και κτηνοτροφία. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων με βάση την παραγωγή, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για ταυτοποίηση και διαφάνεια, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για την επιστροφή χρημάτων. Χιλιάδες δικαιούχοι αποσύρονται ήδη από τα προγράμματα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, διαβεβαίωσε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».
Η κοινωνική πίεση αυξάνεται, ενώ οι επόμενες μέρες αναμένονται με ιδιαίτερη πολιτική ένταση, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.