Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΟικονομίαΠροϋπολογισμός Ε.Ε. 2028–2034: 49,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – Προκλήσεις και...

Προϋπολογισμός Ε.Ε. 2028–2034: 49,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – Προκλήσεις και διαπραγματεύσεις στον ορίζοντα

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 49,2 δισ. ευρώ από τους πόρους του νέου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για την περίοδο 2028–2034, ένα ποσό που την τοποθετεί μπροστά από χώρες αντίστοιχου μεγέθους, όπως η Πορτογαλία, η οποία προβλέπεται να λάβει 33,5 δισ. ευρώ – 15 δισ. περισσότερα για την Ελλάδα.

Το συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο της Ε.Ε., που φτάνει τα 2 τρισ. ευρώ, προβλέπει για την Ελλάδα 49,2 δισ. από τη βασική κατανομή, 3,5 δισ. για θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και διεθνών σχέσεων, καθώς και 2,8 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Παρότι η τελική έγκριση του προϋπολογισμού αργεί, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με εντατικούς ρυθμούς και ισχυρό παρασκήνιο.


Ο Κωστής Μουσουρούλης, με πολυετή εμπειρία στην Κομισιόν και στενή σχέση με τον Κωστή Χατζηδάκη, αναλαμβάνει τον συντονισμό του «ελληνικού φακέλου» ως σύμβουλος στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές κυβερνητικές συσκέψεις για τον καθορισμό των ελληνικών προτεραιοτήτων ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έρχονται.

Οι συζητήσεις προβλέπονται ιδιαίτερα απαιτητικές, καθώς οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες δεν είναι πρόθυμες να αυξήσουν τις εισφορές τους, ενώ οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, επιδιώκουν να διασφαλίσουν κρίσιμους πόρους. Επιπλέον, υπάρχουν ενστάσεις για την κατανομή, καθώς ο νέος προϋπολογισμός ενισχύει το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας εις βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Ταμείων Συνοχής.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως τα πράγματα δεν είναι μαύρο-άσπρο, καθώς υπάρχει περιθώριο ευελιξίας στη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από διαφορετικά ταμεία, ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες.

Συγκριτικά, στο προηγούμενο πλαίσιο 2021–2027, η χώρα εξασφάλισε περισσότερα από 55 δισ. ευρώ, χάρη και στα έκτακτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αυτή τη φορά, η βάση είναι η «τακτική» χρηματοδότηση, ωστόσο το προβλεπόμενο ποσό είναι ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Βασική πρόκληση για την Αθήνα είναι να διατηρηθεί το επίπεδο των πόρων, παρά τις περικοπές που προτείνονται σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως σχολιάζει αρμόδια πηγή: “Δεν πρέπει ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε όμως να πάμε ευθέως απέναντι”, δίνοντας το στίγμα μιας ισορροπημένης, αλλά αποφασιστικής διαπραγματευτικής στάσης.

Η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να αναμένεται άμεση συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως το δεύτερο εξάμηνο του 2027, η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., γεγονός που ενδέχεται να της προσδώσει μεγαλύτερο βάρος στις τελικές διαπραγματεύσεις.



Ροη Ειδήσεων