Σχέδιο νόμου που στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας κατατέθηκε στο Κογκρέσο από τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκη, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας» και στοχεύει στη διερεύνηση δυνατοτήτων για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με έμφαση και στα νησιά.
Βάσει της πρότασης, ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ οφείλει να υποβάλει στο Κογκρέσο λεπτομερή έκθεση σχετικά με την πρόοδο της αμυντικής συνεργασίας. Η έκθεση αυτή θα αναλύει τα δικαιώματα των αμερικανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που ήδη παρέχει πρόσβαση σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους.
Η πρωτοβουλία θεωρείται κρίσιμη λόγω των εξελίξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, που έχουν ωθήσει το Πεντάγωνο να αναθεωρήσει τη στρατηγική του στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τονίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, «η δραστηριότητα σε βάσεις όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας υπήρξε βασικός πυλώνας της προβολής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», συμβάλλοντας καθοριστικά στον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας και στην υποστήριξη συμμαχικών δυνάμεων.
Η Γκρέις Μενγκ δήλωσε:
«Η υποστήριξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ήταν προτεραιότητά μου από πρώτη στιγμή που ήρθα στο Κογκρέσο […] Η Ελλάδα είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας και το Κογκρέσο πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».
Αντίστοιχα, ο Γκας Μπιλιράκης επεσήμανε:
«Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας […] Η παρούσα νομοθεσία επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση για ειρήνη, δημοκρατία και κοινή ευημερία».
Η Ντίνα Τάιτους υπογράμμισε:
«Η σχέση ασφάλειας που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για να παραβλεφθεί».
Η Νικόλ Μαλλιωτάκη τόνισε:
«Με αυτό το μέτρο, επιβεβαιώνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα για να υπερασπιστούν τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες».
Το νομοσχέδιο στηρίζεται από τις μεγαλύτερες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις: το HALC, το AHI και την ΑΧΕΠΑ. Εκπρόσωποι αυτών δήλωσαν:
Έντι Ζεμενίδης (HALC):
«Η νομοθεσία […] θα οδηγήσει τη διμερή σχέση στο επόμενο επίπεδο».
Αλεξάντερ Κριστόφορ (AHI):
«Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν την αξιοποίηση των γεωστρατηγικών τοποθεσιών της Ελλάδας».
Σάββας Τσίβικος (ΑΧΕΠΑ):
«Η συνεργασία με την Ελλάδα […] είναι καθοριστική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ […] και η ΑΧΕΠΑ επικροτεί την εισαγωγή του νομοσχεδίου και ζητά την ψήφισή του».