Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ιεράπετρα έδιναν μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες, η κατάσταση εμφάνιζε βελτίωση, καθώς δεν εντοπιζόταν ενεργό μέτωπο που να ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική. Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «έως ότου σβήσει και το τελευταίο καντηλάκι», δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.
Την επιχείρηση δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι, που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή. Η έντονη ανησυχία εντοπιζόταν κυρίως γύρω από τα Φερμά, ενώ δεν είναι ακόμη εφικτή μια πλήρης καταγραφή των ζημιών. Οι φλόγες κατέκαψαν δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Οι ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν εκκενωθεί, παραμένουν κλειστές.
Στην Κρήτη έφτασε χθες κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Ε.Ε.), προκειμένου να λάβει καταθέσεις από πυροσβέστες που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών της.
Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες, 50 οχήματα και 10 ελικόπτερα, ενισχυμένοι από εθελοντές και ιδιωτικά βυτία απ’ όλη την Κρήτη, επιχειρούσαν υπό δύσκολες συνθήκες για να περιορίσουν τα μέτωπα και να αποτρέψουν νέες αναζωπυρώσεις.
Έκτακτα μέτρα και κατάσταση ανάγκης
Λόγω της σφοδρής πυρκαγιάς, περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση αυτή ισχύει για τρεις μήνες, έως τις 2 Οκτωβρίου, και αφορά:
-
τη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού
-
τις Δημοτικές Κοινότητες Ιεράπετρας και Αγίου Ιωάννου.
Η πυρκαγιά ξέσπασε προχθές το απόγευμα σε αγροτοδασική περιοχή στην Αχλιά Λασιθίου και εξαπλώθηκε ραγδαία λόγω των θυελλωδών ανέμων, απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε το «112» για την εκκένωση οικισμών.
Παράλληλα με την Ιεράπετρα, κλιμάκια της Α.Ε.Ε. βρίσκονται και στη Χαλκιδική για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και εκεί.