Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φέρει σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με τη Βουλή να μετατρέπεται σε πολιτικό πεδίο μάχης, καθώς κατατίθενται διαδοχικά αιτήματα για τη σύσταση επιτροπών. Την ώρα που ο πρωθυπουργός συνεχίζει περιοδείες στην περιφέρεια – σήμερα επισκέπτεται την Ευρυτανία για επιτόπιο έλεγχο έργων και επαφές με πολίτες για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών – στην Αθήνα οι πολιτικές εντάσεις κορυφώνονται.
Η ΝΔ προχώρησε πρώτη σε αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο Προανακριτικής, το οποίο υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ήδη δικά τους αιτήματα για Προανακριτική, αποδοκιμάζοντας τη γραμμή της κυβέρνησης και ζητώντας τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Η ΝΔ, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως η πρόταση για Εξεταστική είναι η πιο θεσμικά ορθή, καθώς αφορά μια υπόθεση που έχει κοστίσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο τα τελευταία 30 χρόνια και δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης – ούτε της ίδιας της ΝΔ. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να αποκαλυφθούν όλα τα κρίσιμα σημεία: από την «τεχνική λύση» και τους ελέγχους, μέχρι τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ενέργειες προηγούμενων υπουργών.
Η κυβέρνηση επιδιώκει η Εξεταστική να λειτουργήσει με αυτοκριτική διάθεση, όχι ως μέσο σύγκρουσης, σε αντίθεση – όπως αναφέρει – με την αντιπολίτευση που επενδύει στη «μετατροπή της Βουλής σε αρένα». Απορρίπτει τα περί παραγραφής, υποστηρίζοντας πως τα κόμματα είχαν αρκετό χρόνο για τις πρωτοβουλίες τους, και καταλογίζει «υποκρισία» στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, που εγκαλούν υπουργούς της ΝΔ για επιλογές που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ακολούθησαν και δικά τους στελέχη στο παρελθόν.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, η συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής τοποθετείται για τις 25 ή 28 Ιουλίου. Αμέσως μετά, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για τρεις εβδομάδες και η Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 25 Αυγούστου, με διάρκεια που θα ξεπεράσει τους δύο μήνες. Παράλληλα, θα τεθούν σε ψηφοφορία και τα αιτήματα για Προανακριτική από την αντιπολίτευση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μάκης Βορίδης, ένας από τους βασικούς πολιτικούς στόχους των αιτημάτων για Προανακριτική, απάντησε μέσω ανάρτησης με εμφανή ειρωνική διάθεση. «Το “έγκλημά” μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού. Αυτά είναι τα “αδικήματα” που μου αποδίδονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει πως κατηγορείται για ενέργειες που φέρονται να έγιναν το 2021, χρονιά κατά την οποία δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα, και αναρωτιέται πώς μπορεί να θεωρείται συνεργός για πράξεις στις οποίες δεν είχε καμία θεσμική εμπλοκή. Για το περιβόητο «συμφωνώ» σε πρόταση κατανομής βοσκοτόπων, σχολιάζει σκωπτικά αν η αποδοχή μιας νόμιμης υπουργικής απόφασης συνιστά ποινικό αδίκημα.
Η αντιπαράθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να διατηρηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας για καιρό, με την Εξεταστική Επιτροπή να αποτελεί το βασικό εργαλείο μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να αντεπιτεθεί στη ρητορική περί συγκάλυψης.