Σημαντική τομή στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων προαναγγέλλεται από την κυβέρνηση, καθώς από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η διαγραφή των λεγόμενων «αιωνίων φοιτητών», με στόχο τον εξορθολογισμό των μητρώων και τη βελτίωση της εικόνας των ΑΕΙ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «μιλάμε για σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων και από τη δεκαετία του ’50 και του ’60».
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, παρουσιάστηκε η νέα νομοθετική ρύθμιση. Αυτή προβλέπει μια «τελευταία ευκαιρία» για όσους φοιτητές έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ειδικότερα, σπουδαστές που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε δύο εξεταστικές περιόδους την τελευταία διετία, θα μπορούν να παρατείνουν τη φοίτησή τους έως και δύο εξάμηνα – ή τρία, αν απαιτείται πρακτική ή πτυχιακή εργασία.
Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 35.000 φοιτητές που παραμένουν ενεργοί παρά τη μακρόχρονη διάρκεια των σπουδών τους.
Για τους φοιτητές τετραετών προγραμμάτων που είχαν ήδη ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, επιβεβαιώθηκε ότι η περίοδος χάριτος των τεσσάρων ετών λήγει, και συνεπώς θα διαγραφούν τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ παραμένουν ακόμη φοιτητές εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του 1930, ενώ εκείνοι από τις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980 υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.
Η εκκαθάριση θεωρείται κομβική για τη βελτίωση της θέσης των πανεπιστημίων σε διεθνείς αξιολογήσεις, καθώς και για την εξοικονόμηση πόρων και εργατοωρών από το διοικητικό προσωπικό.
Εξετάστηκαν επίσης οι τελικές διατάξεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Προβλέπεται η εισαγωγή συστήματος πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων εντός καθορισμένων προθεσμιών, ενίσχυση της λογοδοσίας και αξιοποίηση της τεχνολογίας για προληπτική φύλαξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Με τις διατάξεις τις οποίες συζητήσαμε σήμερα, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί άμεσα μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση […] Ουσιαστικά μιλάμε για μία σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών […] για πρώτη φορά θα έχουμε μία ουσιαστική εικόνα ποιοι είναι οι φοιτητές οι οποίοι πραγματικά φοιτούν».
Επισήμανε επίσης τη σημασία της «τελευταίας ευκαιρίας» για όσους έχουν δείξει πραγματική διάθεση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ παρότρυνε τους νέους να αποφοιτούν στον προβλεπόμενο χρόνο:
«Δεν είναι κάτι το οποίο επιβάλλει το κράτος τιμωρητικά […] είναι μία παρότρυνση σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον».
Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε την ημέρα «σημαντική», επισημαίνοντας πως οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν έναν «βαθιά πολιτικό διττό στόχο»:
την εκκαθάριση των ανενεργών φοιτητών και τη θεσμική πρόβλεψη για «μία τελευταία ευκαιρία σε ανθρώπους οι οποίοι και την αξίζουν και τη δικαιούνται και θα την έχουν».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως τόνισε η Υπουργός, υλοποιεί την υπόσχεση για πιο λειτουργικά και αξιόπιστα δημόσια πανεπιστήμια, με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση, την ποιότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.