Σημαντική αύξηση στα περιστατικά μεγάλης φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους, αποστέλλοντας εκατοντάδες υποθέσεις στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ώστε να διερευνηθούν παράλληλα και για ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα, η ίδια Αρχή έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ φορολογικά στοιχεία για φυσικά πρόσωπα ήδη ύποπτα για τέτοιες ενέργειες.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε εισοδήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός Ελλάδας, με έμφαση σε φορολογούμενους που εμφανίζουν ύποπτη οικονομική δραστηριότητα ή έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο πεντάμηνο του 2023:
-
267 υποθέσεις με φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ διαβιβάστηκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα.
-
575 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 50.000 ευρώ ελέγχονται για πιθανή εμπλοκή σε ξέπλυμα χρήματος.
-
469 μηνυτήριες αναφορές υποβλήθηκαν από ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα και ΚΕ.ΜΕ.Φ. για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.
Από την άλλη πλευρά, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 90 υποθέσεις φυσικών προσώπων για στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους. Ήδη έχουν εκδοθεί 63 εντολές ελέγχου, ενώ σε 27 από αυτές προέκυψαν καταλογισμοί ύψους 12,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενεργοποίηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος
Στο πλαίσιο της διασταύρωσης πληροφοριών μεταξύ Αρχών, εφαρμόζεται πλήρως η νομοθεσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία υπερβαίνει το τραπεζικό, φορολογικό, τηλεπικοινωνιακό και χρηματιστηριακό απόρρητο. Η δίωξη αφορά περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ πλοίων, εξαιρώντας όμως εκείνες που σχετίζονται με εικονικά τιμολόγια ή διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ.
Η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ανταλλάσσει ευαίσθητες πληροφορίες με εισαγγελικές και ελεγκτικές Αρχές, εφόσον κρίνονται απαραίτητες για τη διενέργεια ερευνών και την άσκηση των νόμιμων καθηκόντων τους. Οι σχετικές πληροφορίες διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, ώστε να εξεταστεί αν προκύπτει τέλεση αδικημάτων εντός των αρμοδιοτήτων της.
Στόχος οι «μεγάλοι φορολογούμενοι»
Παράλληλα, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕ.ΜΕ.Φ.) έχει αυξήσει τους ελέγχους σε φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και σημαντική κινητή ή ακίνητη περιουσία. Μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν ελεγχθεί 326 υποθέσεις, με καταλογισμό φόρων και προστίμων 26,42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αδήλωτα εισοδήματα. Από αυτά, ήδη έχουν εισπραχθεί 2,75 εκατ. ευρώ.