Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει έμπρακτα στις προκλήσεις της Λιβύης, η οποία με τη στήριξη της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει χάρτες που παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Μετά και τη ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης στον ΟΗΕ, η Αθήνα παραμένει σταθερή στη θέση της ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν αποτελεί βάση για διάλογο, ενώ στόχος παραμένει η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο πεδίο, ειδικά νοτίως της Κρήτης.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι, παρά τις κινήσεις εντυπωσιασμού από τη λιβυκή πλευρά, η ουσία βρίσκεται στην πράξη, όπως έδειξε η πρόσφατη συμφωνία της Τρίπολης με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, που φέρεται να σεβάστηκε την αρχή της μέσης γραμμής. Ωστόσο, το κρίσιμο για την Αθήνα είναι να προχωρήσει ο εθνικός σχεδιασμός για τα υποθαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο παίζει η συμμετοχή της Chevron στον σχετικό διαγωνισμό, του οποίου η προθεσμία λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, είχε πρόσφατα επικοινωνία με την αντιπρόεδρο της εταιρείας, Λιζ Σουόρτσε, η οποία φέρεται να επιβεβαίωσε την πρόθεση της Chevron να συμμετάσχει. Η εμπλοκή της εταιρείας και σε ενεργειακά έργα στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνει πως, παρά τα γεωπολιτικά ρίσκα, η Chevron βλέπει μακροπρόθεσμα οφέλη στην περιοχή.
Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αντικρούσουν την κριτική περί «υποχωρητικότητας», δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με πράξεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ψευτο-πατριωτικές κορώνες, σε πείσμα κάποιων που θέλουν να χτίσουν ένα ψεύτικο αφήγημα».
Η κυβερνητική στρατηγική βασίζεται σε συγκεκριμένες πράξεις που περιλαμβάνουν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, καθώς και την αποτροπή μεταναστευτικών πιέσεων. Επιπλέον, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί και η χωροθέτηση δύο θαλάσσιων πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο – περιβαλλοντικά έργα με σαφή γεωπολιτική σημασία, όπως φάνηκε από τις πρώτες «αντιδράσεις» σε διεθνές επίπεδο.
Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:
«Εμείς, δεν πρόκειται να βάλουμε στο “ζύγι” το εθνικό συμφέρον με βάση το ποιος θα ενοχληθεί. Εμείς θα προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον, θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα έχουμε μια πολιτική κυριαρχίας, πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου».